Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
23 oktober 1999

 


[Nationaal Spaarfonds]
[Autosite]
[BOL]
[Prive Roddelbox]

Gus Dur wars van
alle ceremonieel

Van onze correspondent - JAKARTA, zaterdag

Toen woensdag bij het tellen van de stemmen duidelijk werd wie de nieuwe Indonesische president zou zijn, riep iemand in het parlementsgebouw, waar de verkiezing gaande was: "We hebben een nieuwe president, we hebben een nieuwe president. Hij heet Stevie Wonder!"

Luid gelach bij de talloze omstanders die alle gespannen de gebeurtenissen elders in het gebouw via een monitor volgden. In Indonesië is een dergelijke opmerking niet kwaadaardig. Integendeel. De nieuwe president, Abdurrahman Wahid, is weliswaar zo goed als blind, maar hij is vooral een alom geliefde en gerespecteerde man over wie niemand boosaardige grappen zal maken. Voorlopig niet tenminste.

In het presidentiële paleis in Jakarta waait na het vertrek van B.J. Habibie een frisse wind. Wie de nieuwe bewoner aanspreekt met 'Meneer' of 'Meneer de President' wordt terechtgewezen. "Zeg gewoon Gus Dur. Het hoeft niet te worden vervangen door 'Bapak (meneer) Gus Dur' of 'Pak (meneer) President'. Noem me maar Mas (broeder) Gus Dur of gewoon Gus Dur. Dat hoeft niet te veranderen." Zo luidde de instructies die de eerste bezoekers kregen van de kersverse president Wahid, bij het volk beter bekend als Gus Dur (aardige jongen).

Het nieuwe staatshoofd, dat trouwens het liefst in zijn eigen huis wil blijven wonen maar nu om veiligheidsredenen tijdelijk het Merdeka Paleis heeft betrokken, staat bekend als een man die warm en vriendelijk is in de omgang. Ook dat lijkt niet te veranderen. Gus Dur is iemand die het protocol aan de laars lapt, het liefste informeel met mensen praat en als het zo uitkomt zijn gasten op blote voeten ontvangt. Zo is hij dat namelijk gewend en zo deed hij het ook op zijn eerste werkdag als president.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.