Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
23 oktober 1999

 


[KPN Zomerweken]
[Reaal]
[BOL]
[Demon]
[CMG]
[Belastingdienst]

Forse toename verwacht
van aantal vrijgezellen

Van onze economische redactie - VOORBURG, zaterdag

Steeds meer Nederlanders gaan als vrijgezel door het leven. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht de komende jaren dan ook een forse toename van het aantal alleenstaanden.

Volgens berekeningen van de statistici zal het aantal alleenstaande gescheiden vrouwen zelfs verdubbelen. Wonen er momenteel 200.000 gescheiden vrouwen alleen in ons land, in 2025 zal dit aantal tot maar liefst 400.000 zijn gestegen.

Gescheiden mannen blijven minder vaak alleen. Zij besluiten eerder te hertrouwen of te gaan samenwonen dan gescheiden vrouwen.

Kinderen
"Mannen van middelbare leeftijd hebben betere kansen op de relatiemarkt dan vrouwen van die leeftijd. Dit komt deels doordat de kinderen na een scheiding van hun ouders vaak bij de moeder wonen", zegt een CBS-woordvoerder.

Stellen die besluiten in het huwelijk te treden blijven echter steeds vaker bij elkaar. Dit jaar zullen er 31.000 echtscheidingen plaatsvinden, het laagste aantal sinds 1993.

Dit komt voornamelijk door de gunstige economische ontwikkelingen. "Als mensen vertrouwen in de economie hebben, leert de ervaring dat ze minder snel gaan scheiden", stelt de zegsman.

Ook trouwen mensen steeds later. De meeste jongeren wonen tegenwoordig eerst een tijd samen voordat ze in het huwelijksbootje stappen. Veel van deze relaties stranden echter voordat het tot een verbintenis voor het leven is gekomen.

Uit onderzoek blijkt dat de kans dat samenwonenden binnen vijf jaar uit elkaar gaan drie keer zo hoog is als bij getrouwde stellen. Naar schatting worden jaarlijks 30.000 samenwoonrelaties ontbonden.

Seksuele problemen
Vreemdgaan is de belangrijkste reden om een relatie te beëindigen. Een op de drie mensen noemt een relatie van de partner met een ander als reden voor de scheiding. Op de tweede plaats staan seksuele problemen; een op de vier gaat hierdoor uit elkaar. Financiële zorgen zijn bij een op de vijf mensen reden om te gaan scheiden.

Van de huwelijken die tien jaar geleden zijn gesloten, is inmiddels een op de vijf door echtscheiding beëindigd. De echtscheidingscijfers zijn het hoogst bij gemengde relaties. Vooral huwelijken tussen een man van buitenlandse komaf en een Nederlandse vrouw eindigen vaak in een echtscheiding. Ruim 50 procent van deze huwelijken eindigt binnen tien jaar.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.