Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
23 oktober 1999

 


[CMG]
[Demon]
[Belastingdienst]
[Reaal]
[BOL]
[KPN Zomerweken]

Uitbeners steken
zichzelf in hart

door René Steenhorst - HEERLEN, zaterdag

Twee slachters in het zuiden van het land blijken zichzelf per ongeluk in het hart te hebben gestoken.

Tijdens het uitbenen van een hangend runderkarkas, waarbij zij krachtige verticale snijbewegingen maakten, schoten zij met hun vlijmscherpe messen uit en kwamen daarmee enkele centimeters diep in de gevarenzone van hun hart terecht. Zij hielden de uitbeenmessen zodanig vast dat zij naar zich toe sneden.

De twee mannen van respectievelijk 25 en 48 jaar hebben de bruuske zelfverwonding gelukkig overleefd, nadat zij ijlings waren overgebracht naar het De Wever Ziekenhuis in Heerlen. Daar kon met snel chirurgisch ingrijpen het levensbedreigende hartletsel worden hersteld en het bloedverlies worden gestopt. De spoedoperaties werden uitgevoerd door de chirurgen C.J. van Duin en dr. E.C.M. Bollen.

Omdat de beschadigde hartdelen goed konden worden gehecht, ondervinden de beide slachters in hun verdere leven vrijwel zeker geen nadelige lichamelijke gevolgen meer van het gruwelijke ongeluk. De twee bizarre incidenten in verschillende slachterijen, deden zich de afgelopen twee jaar voor.

Geluk
De twee slachters hadden het grootste geluk van de wereld: 50 tot 90 procent van alle patiënten bij wie het hart doorboord of doorstoken is sterven nog vóór zij het ziekenhuis bereiken. Jaarlijks worden gemiddeld 14 tot 18 patiënten met een doorkliefd hart opgenomen.

Volgens een groep artsen, die de onbedoelde steekpartijen in de twee slachterijen gedetailleerd beschrijven in de jongste editie van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), kon dit alles gebeuren doordat de twee slagers "onvoldoende beschermende" werkkleding droegen.

In verreweg de meeste slachterijen in ons land gaan de uitbenende en vleessnijdende werknemers gehuld in ridderachtige 'maliënschorten', gemaakt van ondoordringbaar gevlochten metaal.

Echter volgens de auteurs van het artikel in het artsentijdschrift biedt een maliënschort "onvoldoende bescherming tegen penetrerend hartletsel." Vooral wanneer de slachter een verticale snijbeweging maakt met het lemmet van het mes aan de pinkzijde van de hand. De schorten, zo stellen de artsen, sluiten niet hoog genoeg waardoor een scherp voorwerp alsnog het lichaam kan binnen dringen.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.