Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
23 oktober 1999

 


[KPN Zomerweken]
[Belastingdienst]
[Reaal]
[Demon]
[CMG]
[BOL]

Zware test agenten op
schietvaardigheid

door Ernst Nordholt AMSTERDAM, zaterdag

Politiemensen die met een dienstwapen zijn uitgerust moeten voortaan ieder half jaar een schietvaardigheidstoets afleggen. Als zij niet slagen, wordt hun wapen onherroepelijk ingenomen.

Dat is een van de maatregelen die het ministerie van Binnenlandse Zaken per 1 januari aanstaande neemt om de schietvaardigheid van Nederlandse agenten op peil te houden.

In een vorig jaar verschenen rapport bleek dat het met de schietvaardigheid van de Nederlandse politie zo belabberd was gesteld dat een groot aantal agenten hun dienstwapen moest inleveren.

Het advies luidt nu dat politiemensen gemiddeld 32 uur per jaar, vier werkdagen, met hun vuurwapen zouden moeten oefenen om hun vaardigheden op peil te houden. In de praktijk kwam tot voor kort maar liefst 20 procent van de bewapende agenten niet voor de verplichte schietoefeningen opdagen. Niet opkomen voor deze oefening betekent voortaan onmiddellijke ongeschiktheid voor het werk op straat.

Bovendien moeten alle agenten die voorzien zijn van een wapenuitrusting (handboeien, korte wapenstok en vuurwapen) vanaf 2002 twee aanvullende examens afleggen voordat ze de straat op mogen.

Geweld
Zij dienen jaarlijks een examen geweldbeheersing af te leggen. Dit examen, in de vorm van een multiplechoicetest, moet de wetskennis van de agenten testen met betrekking tot het gebruik van geweld tijdens hun werkzaamheden.

Om te voorkomen dat korpsen problemen krijgen met de inzetbaarheid van politiemensen die voor dit examen zakken, is bepaald dat deze test net zo vaak mag worden herhaald totdat de agent wel slaagt.

Daarnaast komt er een jaarlijkse test waarin de aanhoudings- en zelfsverdedigingsvaardigheden van de straatagenten worden gemeten. Zo moeten zij kunnen aantonen dat ze naar behoren met hun handboeien en hun wapenstok uit de voeten kunnen. Ook het hele scala aan zelfverdedigingstrucs en de zogeheten 'opbrenggrepen' moeten ze vlekkeloos kunnen uitvoeren. Ook hier geldt het devies: zakken is binnenblijven.

Voorzitter Joop Vogel van de politievakorganisatie ACP zegt een warm voorstander van de nieuwe regeling te zijn, maar maakt daarbij een aantekening. "Als je als korps strenge eisen aan je mensen stelt, moet je er ook voor zorgen dat zij in de gelegenheid zijn om die trainingen te kunnen volgen." Wij horen maar al te vaak van onze leden dat ze die ruimte niet krijgen omdat andere werkzaamheden voor gaan."

"Wel ben ik van mening dat wanneer je van overheidswege met wapens bent uitgerust, er een zware verantwoordelijkheid op je rust om daarmee goed getraind te kunnen omgaan", aldus Vogel.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.