Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
23 oktober 1999

 


[Reaal]
[Belastingdienst]
[CMG]
[KPN Zomerweken]
[Demon]
[BOL]

Fiscus helpt bij
uitrekenen van
pensioentekort

door Rob Sebes - DEN HAAG, zaterdag

De fiscus gaat belastingbetalers vanaf 2001 hulp bieden bij het berekenen van hun eventuele pensioentekort.

Op de aangiftediskette inkomstenbelasting van de Belastingdienst, die nu al door meer dan een miljoen belastingbetalers wordt gebruikt, komt een nieuw softwareprogramma waarmee mensen kunnen uitrekenen hoe hoog hun pensioen is.

Aan de hand hiervan kunnen belastingbetalers zien of zij lijfrentepremies ook in het nieuwe belastingstelsel kunnen blijven aftrekken.

Dat zegt staatssecretaris Willem Vermeend (Financiën) aanstaande dinsdag in een paginagroot artikel in De Telegraaf. In dit artikel beantwoordt Vermeend de belangrijkste vragen over het nieuwe belastingstelsel die de afgelopen dagen door ruim 1200 lezers aan de redactie van De Telegraaf zijn gestuurd.

Uit de vragen blijkt dat talloze belastingbetalers woedend zijn over de beperking in de aftrekbaarheid van lijfrentepremies. Deze aftrek is vanaf 2001 alleen nog mogelijk als iemand een pensioen opbouwt dat minder is dan 70 procent van het laatstverdiende salaris.

Veel belastingbetalers maken zich ook grote zorgen om de nieuwe heffing op het vermogen. Bovendien vrezen zij koopkrachtverlies als gevolg van het nieuwe belastingstelsel dat 1 januari 2001 ingaat.

Volgens Vermeend zijn de onvrede en onrust onder belastingbetalers onterecht. "Kleine spaarders en beleggers, en die vormen een belangrijk gedeelte van de bevolking, gaan er veelal op vooruit", aldus Vermeend, die ook aangeeft dat de koopkracht van vrijwel alle burgers zal stijgen in het nieuwe belastingstelsel.

Alleen beleggers die nu via allerlei constructies geen of heel weinig belasting betalen, moeten in de toekomst meer aan de fiscus afdragen, aldus Vermeend.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.