Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
23 oktober 1999

 


[CMG]
[Belastingdienst]
[BOL]
[Demon]
[Reaal]
[KPN Zomerweken]

Criminele informant ooggetuige bij cokesmokkel
"Rechercheurs haalden
bij mij tassen vol drugs"

Het rapport van de commissie Kalsbeek, 'Opsporing in Uitvoering', sloeg dit voorjaar in als een bom. De conclusie dat met medewerking van justitie 15.000 kilo coke ons land werd binnengesmokkeld zorgde voor grote politieke opschudding. Na een verhit Kamerdebat zegde minister Korthals (Justitie) in juni toe dat het Landelijk Rechercheteam (LRT) de bevindingen van Kalsbeek cs. zou onderzoeken.
In dit onderzoek deed zich deze week een spectaculaire ontwikkeling voor. Bij het LRT meldde zich via tussenkomst van deze krant een criminele informant, die zegt zelf nauw betrokken te zijn geweest bij invoer van coke door politie en douane.
De tipgever een voormalig havenarbeider die weleens kan uitgroeien tot de 'kroongetuige van Kalsbeek' doet vandaag uitvoerig verslag van schimmige politie-activiteiten in het Westelijk Havengebied in Amsterdam: "Ik kreeg keer op keer opdracht grote sporttassen met cocaïne uit containers te halen."

door JOHN VAN DEN HEUVEL - AMSTERDAM, zaterdag

Het containeropslagterrein in het Westelijk Havengebied in Amsterdam oogt vanuit de lucht als een warrige, bedrijvige mierenhoop. Stalen zeecontainers uit alle delen van de wereld vinden via dit uitgestrekte terrein van het voormalige havenopslagbedrijf Combined Terminal Amsterdam (CTA) aan de Corsicaweg met tientallen tegelijk hun weg naar bestemmingen elders in Europa.

Enorme internationale containerschepen lossen 24 uur per dag hun lading of nemen nieuwe containers aan boord, op weg naar vreemde havens in verre oorden.

Dit met een metershoog hekwerk hermetisch voor de buitenwereld afgesloten domein, is volgens voormalig havenarbeider en ex-CTA-werknemer Karel Zegers* al jaren dé plek waar megapartijen cocaïne ons land binnenkomen. In een recent verleden vaak met medeweten én hulp van politie en justitie.

"Ik moest bepaalde containers voor de politie apart zetten. Dan kwamen twee rechercheurs van een Criminele Inlichtingendienst buiten Amsterdam (van wie de namen bij deze krant bekend zijn, jvdh) 's avonds met een dienstauto het terrein op. Op hun verzoek verbrak ik het zegel van de container en opende een van de deuren. Pal achter de toegang stonden dan één of twee sporttassen gevuld met bruine pakketten. Ik overhandigde deze tassen aan de rechercheurs, die ze in de kofferbak of op de achterbank van hun auto plaatsten. Er werd een nieuw zegel aangebracht en vervolgens gingen ze weer weg. Ik heb dat zeker tien keer voor ze gedaan."

Illegaal
Het relaas van Zegers met wie deze krant vorige maand voor het eerst in contact kwam klinkt in eerste instantie bizar. Maar na urenlange gesprekken, waarin heel veel (controleerbare) details de revue passeren, staat één ding vast: zijn verhaal lijkt naadloos aan te sluiten op de opzienbarende bevindingen van de commissie Kalsbeek, die in mei van dit jaar nog door velen in twijfel werden getrokken: douane en politie hebben illegaal meegewerkt aan de invoer van tenminste 15.000 kilo cocaïne.

Ook justitie neemt de verklaringen van Zegers vooralsnog hoogst serieus. Deze week werd de Amsterdammer, op eigen initiatief en na tussenkomst van deze krant, uitvoerig als getuige gehoord door rechercheurs van de criminele inlichtingendienst van het Landelijk Rechercheteam (LRT), die sinds enkele maanden onderzoek doen naar de bevindingen van de commissie Kalsbeek.

Het rapport van de 'tijdelijke commissie evaluatie opsporingsmethoden' sloeg dit voorjaar in als een bom. De parlementaire commissie onder leiding van Ella Kalsbeek stuitte tijdens haar onderzoek op documenten, bestaande uit verklaringen en analyses, waaruit bleek dat jarenlang sprake is (geweest) van parallel-importen cocaïne. Containers met slechte weed werden via de 'Deltamethode' aangevoerd en daarna in beslag genomen of doorgelaten. Daarnaast werden volgens Kalsbeek cs. containers met kwalitatief goede weed en cocaïne ingevoerd. Deze containers kwamen op de vrije markt terecht. Vastgesteld werd dat het ging om minimaal acht parallel-importen, waarbij cocaïne (minstens 15.000 kilo) werd ingevoerd naast de ladingen slechte weed.

"Medewerking van de douane en van de politie is bij de parallel-importen noodzakelijk geweest, aangezien in een aantal gevallen gebruik is gemaakt, blijkens de bill of lading/cognossement, van door de politie opgerichte frontstores (nepfirma's, jvdh). De douane heeft ook meegewerkt om de containers of ongecontroleerd of voorzien van een onjuist nummer te importeren", aldus het rapport 'Opsporing in Uitvoering' van de commissie Kalsbeek.

Belachelijk
De bevindingen leidden in mei van dit jaar tot heftige, maar verdeelde reacties. De conclusies van Kalsbeek werden in justitiekringen openlijk in twijfel getrokken of zelfs belachelijk gemaakt. Het rapport was onvoldoende onderbouwd en zou zijn opgehangen aan de verklaringen van de op een zijspoor gezette Haarlemse officier van justitie mr. Snijders. Ook minister Korthals (Justitie) liet tijdens een pittig debat in de Tweede Kamer blijken sceptisch te zijn over een aantal conclusies uit het rapport. Maar de bewindsman gaf mede onder druk van de Kamer wel groen licht voor een uitgebreid recherche-onderzoek onder leiding van de Haagse officieren van justitie mr. Haverkate en Don. Een speciale eenheid van het Landelijk Rechercheteam (LRT) is sindsdien bezig de mysteries uit het rapport te ontrafelen en lijkt daarbij nu hulp uit onverwachte hoek te krijgen; van ooggetuige Karel Zegers.

"De commissie Kalsbeek had het volkomen bij het rechte eind", stelt Zegers, een joviale Amsterdammer van begin veertig , behangen met gouden kettingen en een peperduur Breitling-horloge om zijn pols, deze week in een hotelbar in de buurt van Schiphol. Zegers werkte tot eind '94 als arbeider bij het havenopslagterrein CTA (inmiddels ter ziele) aan de Corsicaweg in Amsterdam, waar hij werd ingezet voor alle dagelijkse werkzaamheden als het verplaatsen van containers en het laden en lossen van containerschepen. "Ik heb vooral in de laatste jaren dat ik bij CTA werkte de vreemdste dingen meegemaakt. Het was daar een grote bende. Iedereen deed maar wat. Op papier was het terrein niet toegankelijk voor onbevoegden. In de praktijk liep iedereen in een uit, inclusief politie en douane."

Zegers wist als geen ander wat er allemaal mis was op het opslagterrein. In 1990 werd hij door een criminele organisatie benaderd om bepaalde containers, die via het CTA-terrein ons land binnenkwamen, te ontdoen van drugs. "Dat ging heel makkelijk en verdiende goed", vertelt Zegers. "Ik kreeg van een contactpersoon een nummer van een container met drugs door. De container moest ik openen en er een tas met drugs uit halen. Die verborg ik bij een zij-ingang van het terrein. De volgende dag was de tas verdwenen en lag er voor mij op dezelfde plek een plastic zak, met daarin een flink bedrag variërend van 35.000 tot 50.000 gulden, klaar. Omdat ik al meer dan vijftien jaar op het terrein werkte had niemand argwaan."

Meerdere keren sluisde Zegers volgens eigen zeggen cocaïne weg voor de drugsbende, tot hij in 1993 in beeld raakte bij de politie. "Het was in de periode dat er een enorme partij coke in beslag was genomen in Zeewolde. Ik was aan het werk op het opslagterrein, toen er plotseling twee rechercheurs voor mijn neus stonden. Ik moest in hun auto gaan zitten. Het gesprek werd direct heel intimiderend van hun kant. 'We weten precies waar je mee bezig bent, je riskeert een gevangenisstraf van veertien jaar,' werd me voorgehouden. Ze maakten in woord en gebaar duidelijk dat ik grote problemen zou krijgen als ik niet met de politie zou meewerken", aldus Zegers.

Tralies
Het was de recherche volgens Zegers onder meer te doen om twee Amsterdamse verdachten, Rob A., alias de 'Bingokoning', en Cok H. "Ze hadden het vermoeden dat die twee, met wie ik weleens contact had, in drugs handelden en ik moest meewerken om ze achter de tralies te krijgen. Omdat ik voor m'n gevoel geen kant op kon stemde ik in, waarbij ik me toen overigens nog totaal niet realiseerde in wat voor een wespennest ik me stak."

Kort na de eerste ontmoeting werd Zegers door de politie ingezet om verdachte containers naar plekken op het terrein te transporteren waar ze makkelijk geobserveerd konden worden. "Vanaf dat moment heb ik het zeker tien keer meegemaakt dat twee bepaalde rechercheurs bij me kwamen met de opdracht dat er een container geopend moest worden. Ik ken deze rechercheurs nog precies. Het ging tamelijk eenvoudig. Ze meldden zich gewoon bij de poort van het opslagterrein en op vertoon van politielegitimaties kregen ze toegang."

"Het was in die periode overigens een komen en gaan van politie en douane op het CTA-terrein. Ik ging met ze mee naar de betreffende container, die altijd op dezelfde plaats aan een kade was geplaatst. Het zegel werd verbroken en achter de deur stonden dan een of twee forse sporttassen. Ik heb niet áltijd gezien wat er in zat, maar soms nam ik er wel met bruin tape omwikkelde pakketten waar. Het ging duidelijk niet om snoepgoed, de tassen wogen naar schatting 30 à 35 kilogram per stuk. De tassen werden in de auto gezet en de rechercheurs verdwenen weer."

Doorleveren
"Wat er mee gebeurde weet ik niet. Neen, dat heb ik ook nooit gevraagd. In die positie was ik niet. Er was verder nooit iemand bij. Ik vond het wel vreemd dat ik nooit in de krant las dat er op het CTA-terrein grote partijen coke in beslag waren genomen. Pas na alle verhalen over de Delta-methode, het doorleveren van drugs en de commissie Kalsbeek begreep ik wat er al die jaren aan de hand is geweest."

In december 1994 kwam Zegers steeds meer onder druk te staan. Hij was de politie behulpzaam, maar bleef intussen ook in contact met criminelen. Karel Zegers speelde, vermoedelijk zonder dat de politie het wist, een gevaarlijk dubbelspel dat hem fataal werd toen hij op 19 december 1994 betrokken raakte bij het laten verdwijnen van een door de douane inbeslaggenomen container met 15.000 kilogram weed. De container was door de douanerecherche reeds apart gezet, zodat de drugs vernietigd konden worden. Maar Zegers gebruikte zijn vertrouwenspositie op het CTA-terrein om de container buiten de poort te rijden en in handen van zijn criminele contacten te spelen. Een groot onderzoek van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) naar deze brutale roof was het gevolg.

Dit onderzoek onder de codenaam TaCo omdat de betrokken drugsbende tassen (Ta) en containers (Co) gebruikte voor de invoer van verdovende middelen leidde in december 1995 tot de arrestatie van vijftien verdachten en 24 huiszoekingen. Ook Karel Zegers werd ingerekend. Hij vertelt: "Na twee dagen kreeg ik in de cel bezoek van een Amsterdamse officier van justitie. Met hem en mijn advocaat sprak ik af dat ik te allen tijde zou zwijgen over mijn eerdere hulp aan de politie. Als ik verklaringen zou afleggen over de hoofdverdachten Rob A. en Cok H. zou het openbaar ministerie een uiterst lichte straf eisen. Ik zou bovendien in een gevangenis met een mild regiem terechtkomen en snel gratie krijgen. Ik ging na overleg met mijn advocaat akkoord met deze deal en legde vervolgens een volkomen onjuiste verklaring af, die echter wel zeer belastend was voor Rob A. en Cok H. Zij werden mede door mijn leugens veroordeeld tot acht jaar cel, ik hoefde nog geen twee jaar de cel in. Conform de toezegging van justitie kreeg ik al snel gratie.

Zegers zegt nu spijt te hebben als haren op zijn hoofd zich ooit met de drugsconnectie bij CTA te hebben ingelaten. "De échte waarheid moet maar eens boven tafel komen. Dat wordt hoog tijd. Sommige politiediensten hebben op het CTA-terrein een hele dubieuze rol gespeeld. En als ik dan hoor dat de commissie Kalsbeek in feite belachelijk wordt gemaakt als ze zegt dat de politie en douane zélf meehielpen coke in te voeren, geef ik graag mijn medewerking dat te bewijzen. Deze beerput moet nú maar helemaal open."

Hangende het onderzoek van het Landelijk Rechercheteam wil geen van de betrokken opsporingsdiensten op dit moment nader commentaar op de lezing van Zegers geven. (commentaar Kalsbeek volgt nog)

Het voormalige CTA waar volgens de getuige in het verleden volop strafbare feiten zijn gepleegd, heeft geen enkele relatie met het havenopslagbedrijf dat nu op hetzelfde terrein aan de Corsicaweg in Amsterdam is gevestigd.

*de naam Karel Zegers is om privacy-redenen gefingeerd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.