&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
woensdag
20 oktober 1999

Vulkaan

Economische en financiële ontwikkelingen worden sterk bepaald door het psychologisch klimaat waarin ze zich afspelen. Daarom was het zo onverstandig van premier Kok om te spreken van een vulkaan waarop een deel van de wereld waaronder Nederland leeft als gevolg van de sterk gestegen prijzen van huizen en aandelen.

Alleen al het signaleren door een premier van die vulkaan is vragen om een uitbarsting daarvan. En daarop zit natuurlijk niemand te wachten.

De uitroep staat ook haaks op de optimistische miljoenennota en op even optimistische uitlatingen van minister Zalm die die ontwikkelingen juist helemaal niet vreest. Waarom Kok er dan wel mee is gekomen, is een raadsel. Bovendien is het vreemd zo'n kreet te slaken als er niet tegelijk beleid wordt gemaakt om een uitbarsting van de vulkaan te voorkomen.

Wat aandelen betreft is dat lastig. De prijs daarvan wordt in hoge mate internationaal bepaald. Maar een Nederlands kabinet kan in een handomdraai de prijs van huizen doen verlagen, bijvoorbeeld door woningbouwcoöperaties te dwingen veel van hun huizen te verkopen.

Dan wordt de schaarste op de markt voor koopwoningen vanzelf verminderd waardoor een belangrijke oorzaak van de forse prijsstijgingen, het tekort aan koopwoningen, vanzelf verdwijnt. Jammer dat Kok dat er niet bij heeft verteld.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Hooligans

De kritiek van het Crisis Onderzoeksteam (COT) op het functioneren van de politie tijdens de Rotterdamse voetbalrellen, is niet mals. De ernst werd onderschat, er is onvoldoende opgetreden tegen drugs- en alcoholgebruik en de politie trad ongeorganiseerd op.

De kritiek mag dan terecht zijn, laat een ding duidelijk wezen: de hooligans zijn verantwoordelijk voor de chaos, plunderingen en gewonden.

Toch mag het bij die conclusie niet blijven. Het COT-rapport legt grote problemen bloot. Het is bijna gênant om te zien dat de verschillende politie-eenheden door verouderde apparatuur niet met elkaar konden communiceren.

Nog zorgelijker is de constatering dat de politie het zicht kwijt is op groepen vandalen die op elke rel afkomen. Met het Europees Kampioenschap voetbal in het vooruitzicht, stemt dat somber.

Met het COT-rapport in de hand dienen alle betrokken instanties nu hun verantwoordelijkheid te nemen. Rijksoverheid, politie maar ook burgemeesters en bedrijfsleven (zoals de horeca) moeten de handen ineen slaan om herhaling van dit soort grootschalige rellen te voorkomen.

Het EK voetbal dat volgend jaar in Nederland en België wordt gespeeld, moet een feest worden voor alle sportliefhebbers en geen feest voor de hooligans.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]