Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
20 oktober 1999
 

[Prive Roddelbox]
[NWI Officiele huizenkrant]


Alles of niks voor PSV

door Henk Evenblij - GLASGOW, woensdag

Het schilderachtige Langbank, op een slordige twintig minuten van Glasgow, straalde gistermiddag een idyllische rust uit. Aan de boorden van de Glyde en te midden van een golfcourse herinnert niets aan het feit dat hier de fiere koploper van Nederland resideert.

En dan te bedenken dat PSV aan de vooravond staat van wellicht de belangrijkste wedstrijd van dit seizoen. Een nederlaag in het met 50.000 krijsende fans gevulde Ibrox-stadion tegen de Rangers van Dick Advocaat c.s. is onverkoopbaar. Dan zullen de Eindhovenaren zonder cup-voetbal wel erg karige kerstdagen beleven. Maar niemand in het PSV gezelschap denkt daaraan.

PSV gaat vanavond met de gedachte 'alles of niks' volop in de aanval. Voor trainer Erik Gerets is er geen middenweg. "Er zijn voor deze beladen wedstrijd geen excuses. Ik kan het beste team opstellen en verwacht in deze schitterende ambiance een PSV dat voor elke meter en voor elke bal vecht."

In de details
Geen loze kreten van de Belg, die zich na het gebruikelijke perspraatje op zijn kamer terugtrok met zijn assistent Ernie Brands om nogmaals het strijdplan tot in de details door te nemen. In Gleddogehouse vlogen de vellen met spelsituaties en de opstelling van opponent 'dé Rangers' vliegen door de tweepersoonskamer. "Ach", relativeerde de Belg, "na een paar keer kom je altijd weer terug op de formatie die je vanaf het begin al in je hoofd hebt zitten. Toen ik nog speelde, deden Guus Hiddink en Hans Dorjee precies hetzelfde. Dus, wat is wijsheid?"

Gerets weet zo langzamerhand wel wat er in voetballand te koop is. Na de thuisnederlaag (0-1) tegen de Rangers zei hij bewust: "Het is over en uit." Die boude uitspraak zorgde naderhand voor veel rumoer, omdat Johan Cruyff, die voor Studio Sport het duel analyseerde, dat een absurde constatering noemde. Gerets nu: "Ik had daar zo mijn redenen voor, maar de echte reden zal ik niet aan de grote klok hangen."

Voetbaldier Gerets wilde zijn spelers prikkelen, daar kwam het gewoon op neer. Zijn uitspraak heeft inmiddels hout gesneden, want PSV speelt de laatste weken iedereen met klinkende uitslagen van de mat. Ook vanavond in Ibrox verwacht hij een tot het bot gemotiveerd elftal tussen de lijnen. Voor het eerst kunnen de Eindhovenaren het sterkste team opstellen. En het scheelt natuurlijk een paar slokken op een whisky dat zowel Johann Vogel als Mark van Bommel voor het eerst in de Champions League centraal op het middenveld opereren.

Intelligente speler
"Met Van Bommel en Vogel hebben we meer grip op de bal", verklaarde Gerets. "Beide spelers zien meer dan anderen op die plek. Mark van Bommel is een intelligente speler die heel goed de juiste momenten weet in te schatten."

En dan heeft PSV natuurlijk ook nog eens het koningskoppel Van Nistelrooy en Nilis in huis. Ook zij zullen moeten tonen dat het scoren aan de lopende band niet alleen tot onze eigen Kikkerland-League beperkt blijft. "Ik ben er van overtuigd", zei hun trainer, "dat die twee cowboys voorin gaan scoren, al zijn er momenten in onze Champions League-wedstrijden geweest dat de verdedigers beter waren dan Nilis en Van Nistelrooy. Nogmaals, voor mij zijn er geen excuses. In zo'n prachtig atmosfeer die in Ibrox kenmerkt, speel je tien procent beter. Wij zullen alles in het werk stellen om hier te winnen. Dat mag als een cliché klinken, maar ik voel net als mijn spelers dat het een mooie avond gaat worden. Druk ken ik op dit moment niet. Dat zal morgen (vanavond) anders zijn. Iedereen beseft dat de belangen gigantisch groot zijn."

Waterreus
De gepasseerde doelman Ronald Waterreus is gisteren PSV toch achterna gereisd. De Limburger, die voorlopig het gevecht met Ivica Kralj heeft verloren, bevond zich in goed gezelschap. De gouden zwemmers Pieter van den Hoogenband en Marcel Wouda zaten eveneens in het chartertoestel.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.