[Prive Roddelbox]
[NWI Officiele huizenkrant]

Barcelona geeft Arsenal voetballes

LONDEN, woensdag

De magie van Wembley bracht Barça weer in hoger sferen. Zeven jaar nadat de Catalanen hun eerste en enige Europacup bevochten in de Britse voetbaltempel, gaf Barça in Wembley Arsenal voetballes. Getergd door de zeperd van afgelopen zondag tegen het onbetekenende Numancia (3-3) speelde de ploeg van Van Gaal zijn beste duel sinds vele maanden en deklasseerde Arsenal op alle fronten: 2-4.

Een geconcentreerd Barcelona kon zich geen betere start wensen. Al na een kwartier tikte aanvoerder Adams de doorgebroken Cocu licht aan waarna arbiter Meier de bal op de stip legde. Doelman Seaman raadde de goed hoek maar kwam millimeters tekort om de inzet van Rivaldo te pakken (0-1). En amper één minuut later was het weer raak. Pechvogel Adams gleed onderuit waarna Luis Enrique vrij baan kreeg en Seaman voor de tweede keer kon passeren (0-2).

Met een 0-2 achterstand na amper een kwartier stuurde trainer Wenger alle manschappen naar voren. Maar Barça verdedigde solide. Bogarde en Abelardo weerstonden de stormlopen, waardoor Barça zelden serieus in de problemen kwam. Doelman Arnau, die bij verrassing de voorkeur had gekregen van Van Gaal boven Hesp, keepte als een veteraan met jarenlange ervaring. Hij onderstreepte met name zijn klasse door inzetten van Ljungberg en Adams met fabelachtige reflexen te pareren.

Barça loerde op de counter maar Rivaldo en Sergi misten de inventiviteit en het geduld om de kansjes uit te buiten. Figo was nog het dichtst bij de beslissing, maar Seaman tikte de inzet van de Portugees tegen de paal. Op slag van rust kreeg Arsenal eindelijk loon naar werken. De vaak ongrijpbare Kanu zette uit een schijnbaar ongevaarlijke situatie schitterend voor, Bergkamp kapte Abelardo fraai uit en schoof de bal onder Arnau door (1-2). Bijna was Arsenal nog op gelijke hoogte gekomen maar Sergi hield Ljungberg van scoren af.

Bal rondspelen
Barça beging na rust niet de fout zich in te graven. Luis Enrique, Cocu en Kluivert verschenen al in de eerste minuten voor Seaman. Maar luttele minuten was het wel raak. Kluivert bracht Dixon zodanig in het nauw dat de rechtsback de bal inleverde bij Figo. De Portugees benutte het buitenkansje beheerst (1-3). De weerstand van Arsenal was gebroken en de Spanjaarden konden naar hartelust de bal rondspelen en op de counter loeren. Een kwartier voor tijd stuurde Guardiola Cocu de diepte in, waarna de Nederlander met een diagonale schuiver nummer vier liet aantekenen (1-4). Mark Overmars scoorde zes minuten voor tijd nog 2-4. De wissels van Wenger (Henry, Upson en Suker) sorteerden geen enkel effect meer.

Het was de eerste overwinning van Barcelona op een Engelse ploeg op Britse bodem sinds 1962 toen de Spanjaarden Wolverhampton Wanderers eveneens met 2-4 versloeg.

• In poule A hield Dynamo Kiev de hoop op plaatsing voor de volgende ronde levend door op eigen veld Bayer Leverkusen met 4-2 te verslaan. Bij rust leidden de Oekraïners met 2-1. Lazio bleef eenvoudig koploper dank zij een 4-0 zege bij het Sloveense Maribor. Mihajlovic, Inzaghi (tweemaal) en Stankovic namen de productie voor hun rekening. Titelverdediger Manchester United met Jaap Stam in de basis, ging verrassend onderuit bij het Franse Olympique Marseille. Gallas scoorde na 69 minuten het enige doelpunt. Marseille nam de koppositie daarmee over van de Mancunians. Sturm Graz pakte in poule D de eerste punten. De Oostenrijkers versloegen Croatia Zagreb met 1-0. Kocijan was, vlak voor rust, de gelukkige.

Arsenal (Eng)- Barcelona (Spa) 2-4 (1-2).15. Rivaldo 0-1 (strafschop), 16. Luis Enrique 0-2, 44. Bergkamp 1-2, 56. Figo 1-3, 70. Cocu 1-4, 84. Overmars 2-4. Scheidsrechter: Meier (Zwi).

Fiorentina (Ita) - AIK Solna 3-0 (2-0).5. Batistuta 1-0, 35. Chiesa 2-0, 86. Balbo 3-0. Scheidsrechter: Wegereef (Ned).

Sturm Graz (Oos) - Croatia Zagreb (Kro) 1-0 (1-0).40. Kocijan 1-0. Scheidsrechter: Hammer (Lux).

Ol. Marseille (Fra) - Manchester United 1-0 (0-0).69. Gallas 1-0. Scheidsrechter: Krug (Dui).

NK Maribor (Slo) - Lazio Roma (Ita) 0-4 (0-1).34. Mihajlovic 0-1, 50. Inzaghi 0-2, 56. Stankovic 0-3, 74. Inzaghi 0-4. Scheidsrechter: Hauge (Noo).

Dynamo Kiev (Oek) - Bayer Leverkusen (Dui) 4-2 (2-1).4. Kossovskyi 1-0, 12. Kirsten 1-1, 36. Shatskikh 2-1, 49. Neuville 2-2, 61. Holovko 3-2, 89. Vashchyuk 4-2. Scheidsrechter: Nilsson (Zwe).