Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
20 oktober 1999
 

[NWI Officiele huizenkrant]
[Prive Roddelbox]

Uur van de waarheid
Oranje-handbalsters

Van onze handbalmedewerker - SCHIEDAM, woensdag

De spanning stijgt voor de Oranje-handbalsters. Vanaf 28 november wordt in Noorwegen het WK afgewerkt, waarvoor de discipelen van bondscoach Bert Bouwer zich na het tegenvallende EK verrassend plaatsten. Een plaats bij de mondiale top vijf betekent kwalificatie voor de Olympische Spelen in Sydney. "Daar is het ons allemaal om te doen geweest. Hoewel we ons realiseren dat de weg van nul naar de wereldtop in 2,5 jaar moeilijk af te leggen valt", verwoordt smaakmaakster Natasja Burgers (24) haar ambitie.

Als voorbereiding op het WK wordt vanaf vanavond in Schiedam het voor Oranje op maat gemaakte Holland-toernooi gespeeld, een jaarlijks terugkerend evenement met steeds sterkere bezetting. "We moeten ons in vorm spelen en tegelijkertijd zo hoog mogelijk eindigen. Dat zijn we het publiek verplicht", aldus Burgers.

Met verplichtingen en druk hebben Burgers en Oranje dit jaar wel leren omgaan. "Het mislukte EK was emotioneel een zware beleving. Toch zijn we daar knap uitgekomen, getuige de overwinningen in de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Zweden en Litouwen. Vanaf dat moment zijn we als ploeg steeds meer gegroeid, rustiger geworden. Ook als het in eerste instantie niet zo goed loopt. Daaraan heeft de komst van Ana zeker meegewerkt."

Positief effect
Daarmee doelt Burgers op de intrede van de genaturaliseerde Ana Razdorov: "Met haar komst zijn we sterker. Ze kan lekker van afstand knallen, ook als het even stroef gaat. Ana heeft zo'n air van 'kom maar op' en dat heeft een positief effect op het hele team." Een goede sfeer is hard nodig. Hoewel Burgers en consorten pas echt tevreden zullen zijn met een plaats bij de eerste vijf op het WK, weet iedereen dat er wel tien gegadigden zijn. "Mocht het niet lukken, dan blijft de hele groep bij elkaar om de Olympische Spelen in 2004 in Athene te realiseren, misschien wel in een andere vorm", sluit Burgers bijstelling van het Oranje-plan niet uit.

De ras-Amsterdamse zal na het WK ongetwijfeld volop begeerd worden door menig buitenlandse topploeg, iets waarvoor ze niet doof is. "Ik sta volledig achter Bouwer en het Oranje-plan, maar moet bekennen dat ik de wekelijkse competitie mis. We zien na het WK of eventueel Olympische Spelen wel wat er gebeuren gaat."

Tijdens het Holland-toernooi doet Bouwer een beroep op de eerste in de reservepositie gemanoeuvreerde Nicole Heuwekemeijer. De naar de sterke Deense competitie overgestapte linkeropbouwster speelt vanaf morgen mee in Schiedam en zal de laatste drie weken voorbereiding voor het WK, waaronder een trainingsweek op Lanzerote, samen met de Deense ploeg meemaken. "Als iedereen fit is, speelt Nicole niet in Noorwegen. Valt er een af van de groep van zestien dan is zij eerste vervanger", legt Bouwer zijn enigszins bijgestelde idee uit. "Als Nicole mee kan doen, is dat zeker geen verzwakking. Ze is immers altijd basisspeelster geweest. Uitgangspunt blijft dat de zestien Oranje-planners meegaan naar Noorwegen. Als er een geblesseerd raakt, gaat Nicole mee, hebben we besproken en besloten en heeft ze dus gewoon geluk", legt Burgers het standpunt van het team uit.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.