Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
20 oktober 1999
 

[Prive Roddelbox]
[NWI Officiele huizenkrant]

Europa moet voortouw
nemen contra doping

BRUSSEL, woensdag

.De nieuwe Europees commissaris Reding (Sport, Cultuur en Onderwijs) vindt dat de EU het voortouw moet nemen in de strijd tegen doping in de sport. Zij wil daarom ook dat het nieuwe wereldwijde antidopingbureau in de Europese Unie wordt gehuisvest. Daarvoor hebben zich al zes lidstaten kandidaat gesteld

Reding ziet in de Verenigde Staten de grootste tegenstander in de strijd tegen doping. "Dopingproducten zijn daar bijna in de supermarkt verkrijgbaar", aldus de eurocommissaris dinsdag in Brussel. "Als de EU de zaak niet in handen neemt, verandert er werkelijk niets."

Met de Europese bewindslieden voor sportzaken zal Reding op 25 oktober in Helsinki overleggen over haar plan om het antidopingbureau te verplaatsen naar een EU-lidstaat. De komende twee jaar is dat bureau gevestigd in het Zwitserse Lausanne.

Reding vindt dat het bureau, dat een internationale gelijkschakeling van de antidopingwetgeving moet regelen, teveel aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) blijft verbonden. Het IOC is ook gevestigd in Lausanne. De Europese Commissie wil van het IOC ook garanties over hoe het antidopingbureau gaat werken. De commissie steunt de oprichting van het bureau, maar vindt dat eerst duidelijkheid moet komen over status en werkwijze. De Europese autoriteiten vinden dat sportorganisaties nadrukkelijk bij het dopingbestrijdingsinstituut betrokken moeten zijn.

Reding praat hier op 2 november verder over met IOC-voorzitter Samaranch. Eerder kwamen IOC en Europese Commissie al overeen dat er naast vertegenwoordigers van sportorganisaties ook experts van lidstaten in het antidopingbureau zullen zetelen. Omstreeks 25 oktober moeten de lidstaten deze vertegenwoordigers ook aanwijzen.

In Helsinki zal Reding met de bewindslieden ook het antidopingprogramma van de Europese Commissie bespreken. In dat plan komt te staan welke dopingproducten volgens de commissie in alle landen verboden moeten worden.

Verder komt de commissie met voorstellen voor harmonisatie van wetgeving en minimale procedures voor laboratoria. Commissievoorzitter Prodi zal het voorstel in december officieel presenteren op de top van EU-regeringsleiders.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.