Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 oktober 1999

 


[BOL]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Topcarriere]
[Tele2]
[V & L informatica]
[Reaal]

Wall Street klaart op

NEW YORK, woensdag

Het kan verkeren op Wall Street. Het ene moment is iedereen overtuigd van een diepe val door de 10.000 puntengrens, even later lijkt een dreigende krach vergeten. De gisteren gepubliceerde cijfers over de Amerikaanse consumentenprijzen waren volgens verwachting. En dus haalde men op de effectenbeurs van New York opgelucht adem. De Dow Jones-index sloot 88,65 punten hoger op 10.204,93.

Het ijs blijft evenwel akelig dun. Vooral de koersen van de technologische waarden toonden dat aan. De Nasdaq-index gleed in de loop van de dag wederom naar een verliesje en sloot 0,89 punten lager op 2688,26. Grootste boosdoener was computerfabrikant Dell, die met een winstwaarschuwing op de proppen kwam. De duurder wordende geheugenchip zet de concernwinst in het derde kwartaal onder druk. Het Nasdaq-fonds werd door beleggers afgestraft: Dell sloot $2¾ lager op $38½.

Hoewel ook de technologiefondsen uit de Dow zwak gestemd waren IBM zakte $½ naar $106½, Hewlett Packard verloor $4½ op $73½ hield de meest bestudeerde index ter wereld goed stand. Op het hoogtepunt scoorde de Dow zelfs een winst van bijna 220 punten.

Deze piek werd bereikt nadat nieuw gepubliceerde macro-economische data over de Amerikaanse economie bleken mee te vallen. De index voor de consumentenprijzen steeg vorige maand met 0,4 procent. Exclusief de sterk schommelende prijzen van energie en levensmiddelen ging de index omhoog met 0,3 procent. De cijfers kwamen overeen met de verwachtingen van analisten.

De financiële markten hadden met spanning uitgekeken naar de gegevens. Afgelopen vrijdag werd bekend dat de Amerikaanse producentenprijzen in september onverwacht sterk omhoog gingen met 1,1 procent. Dat droeg bij tot een scherpe daling van de aandelenkoersen op Wall Street en andere effectenbeurzen.

Een sterke stijging van deze prijzen duidt op een hogere inflatie, waardoor een renteverhoging door de Fed waarschijnlijk wordt. Overigens zoemde gisteren het gerucht rond dat de Fed de rente met een half procent gaat verhogen. Dat besluit valt volgende maand.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.