Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 oktober 1999

 


[NWI Officiele huizenkrant]
[BOL]
[Topcarriere]
[V & L informatica]
[Reaal]
[Tele2]

Vierdaagse blokkeert nieuw
akkoord sociale partners

Van een onzer redacteuren - DEN HAAG, woensdag

Werkgevers en de vakbeweging zijn het in de Stichting van de Arbeid niet eens geworden over een aanpassing van de Agenda 2002. Onenigheid over de vierdaagse werkweek was daar de oorzaak van. De Agenda 2002 regelt tal van goede doelen in de cao's, zoals werkdruk en employability.

De vakcentrales, met de FNV voorop, wilden graag een centrale aanbeveling aan cao-onderhandelaars meegeven over de vierdaagse werkweek. Werkgeversorganisatie VNO-NCW wilde alleen op ondernemingsniveau over de vierdaagse praten. Extra eis hierbij was dat de zaterdag een normale werkdag wordt, zonder toeslagen. Dit ging de vakbeweging te ver.

FNV en CNV benadrukken dat de Agenda 2002 (een centraal akkoord uit 1997) nog altijd recht overeind staat. "Wel hadden we graag, mede in het licht van de krappe arbeidsmarkt, nu een kwaliteitsslag gemaakt. Maar de werkgevers wilden wat betreft arbeid en zorg, werkdruk en employability niet verder gaan", licht CNV-onderhandelaar R. van Splunder toe. Volgens zijn FNV-collega H. van der Kolk wordt het er volgend jaar tijdens de cao-onderhandelingen niet eenvoudiger op. "Maar dit betekent geenszins oorlog in de bedrijven. Er is geen vertrouwensbreuk."

Eind vorige week meldde deze krant al uit interne notities van het dagelijks bestuur van VNO-NCW, dat de rek er wat betreft het sociaal beleid in de bedrijven uit is. Niet alleen de vierdaagse werkweek, maar ook de kabinetsplannen voor betaald zorgverlof en deeltijdwerk hebben bij de werkgevers veel kwaad bloed gezet.

De sociale partners kwamen gisteren wel tot een centrale aanbeveling over uitbreiding van kinderopvang. In de helft van alle cao's is hierover nog niets geregeld. De FNV wil daar in eerste instantie opvang voor kleintjes tussen de nul en vier jaar regelen. Eerder al werd men het eens over beperking van de instroom van wao'ers en loonkostenmatiging, ook voor topmanagers. Voor aanpassing van het ouderenbeleid wachten de sociale partners een advies van de Sociaal Economische Raad af. Dit advies wordt voor het einde van dit jaar verwacht.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.