Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 oktober 1999

 


[Tele2]
[NWI Officiele huizenkrant]
[BOL]
[Topcarriere]
[V & L informatica]
[Reaal]

Uni-Invest legt hand op
vastgoedfonds Enhobel

Van een onzer redacteuren - AMSTERDAM, woensdag

Het vastgoedfonds Uni-Invest is er in geslaagd de hand te leggen op het beleggingsfonds Enhobel. Het Amsterdamse fonds maakte gisteren bekend overeenstemming te hebben bereikt over de verwerving van circa 97 procent van het aandelenkapitaal van de Engels-Hollandse Beleggings Trust (Enhobel).

Twee jaar eerder liep een poging van Uni-Invest om het fonds over te nemen op niets uit. Volgens vastgoedspecialist Max Berkelder van Kempen & Co omdat het bod in 1997 voor de grootaandeelhouders "out of the blue" kwam. "Nu is de zaak beter voorbereid. De aandeelhouders krijgen een goede prijs. Bovendien zijn we nu verder in de zogenoemde vastgoedcyclus. Het is interessanter om de portefeuille van de hand te doen nu de huurgroei in de kantorenmarkt zijn top gaat bereiken."

Met de overname van de aandelen Enhobel is een bedrag van ƒ118 miljoen gemoeid. Per gewoon aandeel betaalt Uni-Invest ƒ3,30. De intrinsieke waarde per aandeel bedraagt EUR1,17. De aandeelhouders krijgen dus een premie van ongeveer 28% uitgekeerd.

De directie en commissarissen van Enhobel treden op verzoek van Uni-Invest op korte termijn terug. Verder zal de zeggenschap over de prioriteitsaandelen worden verkregen, waardoor Uni-Invest een controlerend belang verwerft. Uiterlijk eind van dit jaar brengt Uni-Invest een openbaar bod uit op het restant van de aandelen Enhobel.

Uni-invest zegt haar oog vooral op Enhobel te hebben laten vallen vanwege de kwaliteit van de vastgoedportefeuille. Het fonds heeft een belegd vermogen ter waarde van ƒ185,6 miljoen, bestaande uit kantoren (40%), bedrijfsruimten (11%) winkels (36%) en woningen (13%). Uni-Invest gaat uit van een bruto aanvangsrendement van 8,6 procent. Op dit moment rendeert de Enhobel-portefeuille op 9,3 procent.

Directielid van Uni-Invest R. Stolle verwacht het rendement op te krikken tot rond de 11 procent. "De panden zijn jarenlang goed beheerd, maar we denken de verhuur op een nog hoger peil te kunnen brengen. Daarnaast brengen we de overhead-kosten een stuk omlaag als de bestuurslaag van Enhobel komt te vervallen", aldus Stolle.

De verwerving van Enhobel past in de tomeloze expansiedrang van Uni-Invest. Directeur en grootaandeelhouder Richard Homburg kondigde halverwege dit jaar al aan te streven naar een belegd vermogen van ongeveer ƒ5 miljard in 2003. De vastgoedportefeuille bedraagt na de acquisitie van Enhobel ƒ3,4 miljard.

Volgens Berkelder zijn de doelstellingen van Uni-Invest "nogal ambitieus". "De onroerendgoedmarkt is een zeer schaarse. Het wordt een hele kluif om dit te halen", aldus de analist van Kempen & Co. Volgens Berkelder dient de acquisitie van Enhobel vooral ook als compensatie voor de inkomsten uit het afgestoten 32%-belang in het onlangs verkochte vastgoedfonds Breevast.

Stolle verwijst voor de verdediging van het streven echter naar de cijfers uit het verleden. "We zijn in 1991 met ƒ180 miljoen begonnen. Tot op heden hebben we elke doelstelling kunnen waarmaken." Wat er met het fonds Enhobel gebeurt is nog onduidelijk. De verwachting is dat Uni-Invest de bezittingen uit het fonds haalt en de lege vennootschap in de etalage zet. "Maar het is nog de vraag of dit fiscaal gezien haalbaar is en of de beurs hiermee instemt", aldus Stolle.

Op het kantoor van Enhobel was gisteren niemand beschikbaar voor commentaar.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.