Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 oktober 1999

 


[Reaal]
[Tele2]
[V & L informatica]
[Topcarriere]
[BOL]
[NWI Officiele huizenkrant]

Rapport: asielzoekers
omscholen tot ict'er

Van een onzer verslaggeefsters - DEN HAAG, woensdag

Om het groeiend tekort aan werknemers in de informatie- en communicatietechnologie (ict) op te lossen zouden asielzoekers moeten worden geschoold tot ict'er en moeten meer vrouwen en allochtonen worden verleid tot het kiezen van een baan in deze sector. Verder moeten de procedures voor het verstrekken van een werkvergunning voor mensen buiten de EU die werkzaam zijn in de automatisering worden versoepeld zodat ook talent uit het buitenland kan worden aangetrokken.

Dit stelt de taskforce ICT in een rapport dat gisteren werd aangeboden aan de ministers Jorritsma (Economische Zaken) en Hermans (Onderwijs). De taskforce is een studiegroep van ondernemers in de ict-branche en overheid die de afgelopen maanden heeft onderzocht hoe het tekort aan personeel in deze sector moet worden opgelost.

Als er geen maatregelen worden getroffen om 15.000 extra ict-specialisten te vinden zal het Nederlandse bedrijfsleven haar concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland verliezen volgens berekeningen van de taskforce.

De taskforce, onder voorzitterschap van voormalig Getronics-topman Ton Risseeuw, komt met een tiental aanbevelingen die zowel op de korte als op de lange termijn betrekking hebben. Zo moet er een halfjaarlijkse ict-top komen onder leiding van premier Kok waarin de gevolgen van de ontwikkelingen in de ict worden besproken. Het ministerie van Onderwijs moet er voor zorgen dat ook in niet technische opleidingen informatietechnologie aan de orde komt. Het gaat dan niet om de techniek maar om wat je er mee kunt. Verder moeten opleidingen en bedrijven dichter bij elkaar komen waardoor er een betere afstemming op de arbeidsmarkt plaatsvindt. Er worden hardere afspraken gemaakt over de taakverdeling tussen onderwijs en bedrijven. Ook komt er een gedragscode waarbij bedrijven zich verplichten geen studenten te werven voor hun studie is afgerond.

De bedrijven zelf starten met permanente bijscholing via het internet. Dat gebeurt nu al in Groot-Brittannië.

Om vrouwen en allochtonen warm te laten lopen voor de branche moet het imago van de branche aanzienlijk verbeteren. Tot nu toe zijn het overwegend blanke mannen die de bedrijfstak domineren. De verhouding tussen mannen en vrouwen is 11:1. Volgens minister Jorritsma moet er een mentaliteitsverandering komen waarbij de werkgevers ook aandacht besteden aan zaken als flexibele arbeidstijden, deeltijdwerk en kinderopvang. De taskforce heeft hiervoor een speciale studiegroep in het leven geroepen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.