Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 oktober 1999

 


[BOL]
[Reaal]
[V & L informatica]
[Tele2]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Topcarriere]

Nederlandse Munt gaat
boer op in buitenland

UTRECHT, woensdag

De Koninklijke Nederlandse Munt wil in verre buitenlanden nieuwe markten aanboren. Momenteel buigt de producent van de vaderlandse guldens en kwartjes zich over de toekomst die het bedrijf na de komst van de euro een zekere toekomst moet garanderen.

Dinsdag werd de eerste slag geslagen: een order uit Luxemburg. Eind volgend jaar gaat de voormalige Rijksmunt ook de euromuntjes voor het groothertogdom vervaardigen, zo verklaarde de Munt dinsdag.

Als de gezamenlijke munten in 2002 een maal de portemonnee van de West-Europese consumenten zit, zullen de machines van de Munt veel minder euro's uitspugen. Dat betekent dat over drie jaar productiecapaciteit vrijkomt. En die moet worden benut, net als in elke andere onderneming.

Dat vindt ook E.J. van Schouwenburg, algemeen directeur van de Koninklijke. Behalve Luxemburg heeft hij nog geen concrete opdrachtgevers op het oog, maar de Munt is druk bezig de horizon af te turen.

De order voor Luxemburg omvat in totaal 120 miljoen stuks. Die vallen weliswaar in het niet bij de 2,8 miljard die Nederland laat slaan, maar toch is Van Schouwenburg trots. Het groothertogdom liet in het verleden immers de francs slaan in België of Duitsland. Dat Luxemburg nu deze concurrenten links laat liggen, is volgens Van Schouwenburg vooral te danken aan de kwaliteit die de Nederlandse muntenmaker kan leveren.

Daarbij speelt ook mee dat de Munt in Utrecht als enige in Europa inmiddels al alle acht de verschillende eurowaardes heeft geproduceerd. Bij elkaar 700 miljoen stuks. De resterende 2,1 miljard zullen te samen met nog enkele stuks nationale munten het grootste deel van de productiecapaciteit opslokken. Behalve de Nederlandse munten slaat de Koninklijke ook de metalen betaalmiddelen uit Israel, Sierra Leone en Armenië. De Munt heeft echter meer 'vreemde' landen nodig om de persen te laten draaien.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.