Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 oktober 1999

 


[BOL]
[Reaal]
[Tele2]
[NWI Officiele huizenkrant]
[V & L informatica]
[Topcarriere]

DNC na afblazen overname
Caem Klerks terug bij af

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, woensdag

Handelshuis De Nederlanden Compagnie (DNC) rechtsopvolger van Koppelpoort Holding is terug bij af. Doordat de onderneming de financiering van een overname niet rond krijgt, staat een eerder dit jaar aangekondigde ambitieuze groeistrategie op losse schroeven. Op een buitengewone aandeelhoudersvergadering wil DNC "de ontstane situatie" toelichten.

Eind vorig jaar zette Peter Nederlof, toen nog financieel directeur van DNC, de beoogde groeistrategie in deze krant uiteen. Het streven was om "binnen enkele jaren" een internationale handelsonderneming te creëren, met een omzet van minstens ƒ1 miljard.

De overname van Van Caem Klerks een internationaal handelshuis in foodproducten, dranken, tabakswaren, farmaproducten en drogisterij-artikelen was een eerste stap om die strategie handen en voeten te geven. Voor ƒ15 miljoen werd in eerste instantie 40 procent van de aandelen in Van Caem Klerks aangekocht.

Voor de overige 60 procent zou, naast nog eens ƒ15 miljoen in contanten, ƒ30 miljoen in aandelen worden betaald. Daarnaast kwamen beide partijen een zogenoemde earn out regeling overeen: als de gecombineerde onderneming in 2000 een nettowinst zou behalen van tenminste ƒ8,5 miljoen, zou DNC aan de bestaande aandeelhouders van Van Caem Klerks nog eens ƒ22 miljoen overmaken.

Om de overname van (onder meer) Van Caem Klerks te financieren, wilde DNC met een emissie in totaal ƒ80 miljoen ophalen. Het huidige beursklimaat en "enkele complicerende factoren, welke in de slotfase vertragend hebben gewerkt" , gooiden echter roet in het eten. "Je bent als small cap volledig afhankelijk van de grillen van het beleggend publiek", aldus Nederlof, bij DNC inmiddels president-directeur, gisteren. "In dit beursklimaat lukt ons een emissie niet."

Op de "complicerende factoren" wil Nederlof desgevraagd niet ingaan. "Dat zal ik doen op de buitengewone aandeelhoudersvergadering, over enkele weken. Daar zullen we onze aandeelhouders volledig inzicht geven in waar we staan. Van heldenverhalen of mysteries is echter geen sprake." De slechte naam van voorganger Koppelpoort zou DNC in ieder geval géén parten spelen.

Doordat DNC er niet in slaagt de overname van Van Caem Klerks op tijd te financieren, wordt de transactie teruggedraaid. De 40 procent die DNC reeds in handen had, wordt teruggegeven en DNC krijgt haar geld terug. Niet helemaal overigens: een in de koopovereenkomst opgenomen exit scenario voorziet erin dat DNC van de initiële aankoopsom van ƒ15 miljoen naar minimaal ƒ5 miljoen en maximaal ƒ9 miljoen kan fluiten.

"Het is gebruikelijk om bij de aankoop van een onderneming ook afspraken te maken over de manier waarop je uit elkaar gaat, mocht het onverhoopt toch niet lukken", zo legt Nederlof uit. De overname uitstellen tot een moment waarop de financiering wél rond te krijgen was, noemt Nederlof geen optie. "We zijn al vanaf het begin van dit jaar aan het praten. Nog eens drie maanden wachten vinden we niet verantwoord."

Door het terugdraaien van de overname moeten ook de resultaten van DNC over de eerste zes maanden van 1999 worden herzien. Eind augustus meldde het handelshuis over die periode een winst na belasting van net geen ƒ3 miljoen (1e helft 1998: ƒ3,7 miljoen). Op basis van de overname van Van Caem Klerks verwachtte DNC voor héél 1999 een nettowinst van tenminste ƒ 8 miljoen, bij een omzet van ongeveer ƒ400 miljoen. Nu de overname niet doorgaat verwacht DNC voor het lopende jaar een verlies van "ƒ7 à 9 miljoen".

Onduidelijkheid over notering

Op de Amsterdamse effectenbeurs is de handel in het aandeel DNC gisteren tot nader order onderbroken, nadat het in de anderhalf uur daaraan voorafgaand EUR2,00 (12,5%) verloor op EUR14,00. De handel werd stilgelegd in verband met onduidelijkheid over de officiële notering van DNC.

In een persbericht, waarin de onderneming meldde dat de voorgenomen overname van Van Caem Klerks niet doorgaat, stelde DNC eveneens beursorganisatie Amsterdam Exchanges te hebben verzocht om het aandeel DNC op te nemen op "het niet officieel genoteerde gedeelte van de beurs".

Volgens president-directeur Peter Nederlof gebeurde dat uit voorzorg. "De situatie waarin onze onderneming zich bevindt, is zó vol onzekerheden, dat wij dachten dat we automatisch op het strafbankje terecht zouden komen. Daar waarschuwden we alvast maar voor."

Een woordvoerder van Amsterdam Exchanges stelt in een reactie echter dat de aanvraag van DNC niet gehonoreerd zal worden. "Dat doen we alleen als een onderneming uitstel van betaling heeft aangevraagd, failliet is of een negatief eigen vermogen heeft. Maar dat is hier niet het geval."

Gezien de onduidelijkheid over het al dan niet uit de officiële notering halen van het aandeel DNC, besloot de commissaris van de notering desalniettemin de handel in DNC om 11.26 uur tot nader order stil te leggen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.