Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 oktober 1999

 


[BOL]
[V & L informatica]
[Reaal]
[Topcarriere]
[Tele2]
[NWI Officiele huizenkrant]

Buitenlandse banken gek
op Nederlandse software

door Peter van der Tuin - HOOFDDORP, woensdag

Op sommige gebieden spreekt Nederland in de wereld een behoorlijk woordje mee. Het Hoofddorpse softwarebedrijf Allshare bijvoorbeeld is bezig in snel tempo buitenlandse banken geheel te automatiseren. Tienduizenden kleinere en middelgrote banken moeten dringend hun aanpak moderniseren en maar weinig softwarehuizen kunnen dat realiseren.

"Dit jaar gaat onze omzet 50% omhoog naar ƒ30 miljoen en de winst wordt vervijfvoudigd tot ongeveer ƒ6 miljoen", voorspelt algemeen directeur Tony Bakker. "We hebben nu cliënten in Turkije, Tsjechië en Slowakije, volgend jaar starten we een project in Polen en Italië. Zuid-Afrika, Brazilië, Mexico staan op onze verlanglijst en dat gaat lukken. We hebben nu 110 werknemers en nemen er per maand twee tot drie aan."

Allshare werd in 1987 opgericht als 'management buy out' van het Amerikaanse bedrijf Timeshare, dat werd overgenomen door vliegtuigbouwer McDonell Douglas. Als eerste klant in Nederland werd het Amsterdamse effectenhuis Kempen & Co van een automatiseringssysteem voorzien. Daarna volgden Rabodochter Schretlen, Effectenbank Stroeve, de Friesland Bank en Stroeve. Via een tijdelijke samenwerking met Van Lanschot werd het bankautomatiseringssysteem Quaestor 5 geperfectioneerd en dat product blijkt aan te slaan.

"Het is gebaseerd op een ontwikkeling van het Amerikaanse Sterling Software, dat in 55 landen ter wereld werkzaam is. Via Sterling kregen we onze eerste buitenlandse klant binnen, de Turkse Alternatif Bank. Daarna volgden nog drie banken in Turkije. In 1992 kregen we een opdracht van een bank in Tsjechië en volgend jaar automatiseren we een bank in Polen", aldus mededirecteur Ton Sleurink. "Front office, backoffice, rekening courantsystemen en vermogensbeheer, alles kan met deze software geautomatiseerd worden. In Istanboel alleen zijn al 80 banken en die kijken met argusogen naar elkaars vorderingen. Ze zien allemaal het internetbankieren opkomen en moeten zich daaraan aanpassen."

De grote banken in de wereld doen volgens beide heren alles zelf op het gebied van automatisering. "Maar kleine banken kunnen dat niet. Het is te duur om alles zelf te ontwikkelen", meent Bakker. "Toch moeten ze razendsnel automatiseren. Het internetbankieren komt er onvermijdelijk aan, de activiteiten groeien overal enorm en iedere bank moet efficiënter worden. Wij regelen alle software en de training van het personeel van de banken, hier en ter plekke."

Vooral de markt buiten de Europese Unie is veelbelovend. Sleurink: "In de Europese Unie is bij de banken nu sprake van een zekere verlamming van de activiteiten op automatiseringsgebied. Hun systemen zijn momenteel millennium-proof en daar veranderen ze tijdelijk niets aan om geen enkel risico te lopen met de jaarwisseling. Maar buiten de Europese Unie speelt dat minder en ze hebben ook geen last van omschakeling naar de euro. Het mooie van ons product is dat het universeel is. Je kan het laten draaien op een heleboel talen door alleen maar de parameters te veranderen. En op dit gebied bestaan nauwelijks concurrenten."

Bakker ziet zijn bedrijf als 'een klein Baantje'. "Maar we spelen nog niet echt met het idee van een beursgang. Een beursgang moet geen doel zijn, vinden we, maar een middel om extra geld voor groei aan te trekken als dat per se nodig is. We kunnen ook geleidelijk groeien en de eigen groei financieren of in zee gaan met een participatiemaatschappij."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.