Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 oktober 1999

 


[Topcarriere]
[Reaal]
[V & L informatica]
[BOL]
[Tele2]
[NWI Officiele huizenkrant]

Eindspurt op het Damrak

AMSTERDAM, woensdag

De Amsterdamse effectenbeurs leefde gisteren vrijwel de gehele dag tussen hoop en vrees rond de rente-ontwikkelingen in de VS. De koersen kwamen daarbij maar nauwelijks van hun plaats.

Pas tijdens het laatste uur van de handel, toen de Amerikaanse inflatiecijfers bekend waren gemaakt, kwam er weer leven in de brouwerij. Die cijfers bleken precies volgens de verwachtingen te zijn uitgevallen. Daarmee was de vrees voor een renteverhoging weer weggenomen.

Vorige week vrijdag was er de nodige onrust ontstaan na de publicatie van sterk tegenvallende producentenprijzen. De Dow Jones-index klapte daarop met meer dan 265 punten in elkaar. Gevreesd werd toen dat de gisteren te publiceren consumentenprijzen wel eens eenzelfde beeld zouden kunnen vertonen. Tot veler opluchting bleek dat dus niet het geval.

Wall Street startte daarop flink in de plus en ook aan het Damrak vatte men weer moed. De AEX, die daarvoor dicht rond het voorgaande slot had geschommeld, spoot omhoog en sloot op 538,41, dat was 9,28 punten winst en tevens het hoogste punt van de dag. De Dow Jones-index stond op dat moment op ruim 140 punten winst.

Tot de grootste winnaars behoorden Philips en Baan.

Kon. Olie kon op het koopadvies van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers EUR0,96 oplopen tot EUR53,27.

De uitgevers waren verdeeld. Wolters Kluwer moest aanvankelijk scherp terug naar EUR27,30, maar herstelde zich later op de dag tot EUR29,05, dat was per saldo een stijging van EUR0,65.

Het verzet van de NMa tegen de overname door Wegener Arcade van vier regionale kranten van VNU liet de koers van Wegener onberoerd op EUR12,10, maar leidde bij VNU tot een verlies van EUR0,38 tot EUR30,37. Voor VNU zijn de kritische kanttekeningen van NMa extra zuur omdat het concern de opbrengst van de verkoop wilde gebruiken voor de financiering van de overname van Nielsen. VNU zal nu mogelijk naar alternatieve financieringsmogelijkheden moeten gaan uitkijken.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit gaat de komende maanden de aangekondigde overname nog eens zeer kritisch tegen het licht houden. Wegener had gehoopt dat de aankoop zonder vergunning van de NMa kon worden doorgevoerd. De NMa denkt daar echter anders over. Elsevier was de enige winnaar in deze hoek met een koersstijging van EUR0,33 tot EUR9,37.

Opvallend was de vriendelijke stemming voor een aantal technologiewaarden. Terwijl in deze hoek maandag in Wall Street juist de zwaarste klappen waren gevallen, kon gisteren aan het Damrak met name deze sector zich verheugen in hogere koersen. Zo steeg Baan Company na de 0,9 procent koersverlies van maandag in New York gisteren in Amsterdam EUR0,83 (6,75 procent) tot EUR13,13. Morgen komt de onderneming met de winstcijfers over het afgelopen kwartaal.

Hoewel veel analisten nog wel op een verlies van meer dan $5 miljoen rekenen, gloort er in veler ogen op langere termijn toch weer hoop. Mogelijk dat over het laatste kwartaal zelfs met zwarte cijfers kan worden gewerkt, zo wordt voorzichtig gesteld. Dat optimisme baseert men onder meer op de positieve geluiden die de laatste maanden van Baan afkomstig waren. Zo liet topvrouw Mary Coleman onlangs tijdens een analistenbijeenkomst weten dat er zes grote orders (dat wil zeggen van meer dan $10 miljoen ieder) in de pijplijn zaten. Daarnaast zijn door herstructureringsmaatregelen de kosten weer op een aanvaardbaar peil gekomen.

Philips, die eveneens donderdag met kwartaalcijfers komt, sloot EUR2,75 hoger op EUR89,60. Voor ASM Lithography betaalde men aan het begin van de dag nog EUR62,40, maar aan het einde van de middag was dat nog maar EUR60,35, dat was dertig eurocent verlies.

In de financiële hoek moesten vrijwel alle noteringen terug. Fortis heeft bekendgemaakt dat de notering op de Amerikaanse beurs in Wall Street nog even op zich laat wachten. De onderneming heeft haar boekhouding nog steeds niet volledig in lijn van de daar geldende beursregels. Aanvankelijk had de directie van de bankverzekeraar gedacht dat dit jaar al de Fortis-aandelen in New York zouden kunnen worden genoteerd. Een beursnotering daar geeft de onderneming meer financiële slagkracht: een overname in de VS wordt daardoor een stuk gemakkelijker. Fortis sloot EUR0,74 hoger op EUR30,40.

Ook ABN Amro moest aanvankelijk een veer laten, maar herstelde zich tot EUR21,52, dat was per saldo een eurodubbeltje beter. Het bod van in totaal ƒ2,7 miljard dat de bank heeft uitgebracht op de aandelen van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten (BNG) blijkt door twaalf gemeenten niet zonder meer te worden geaccepteerd. Zij willen eerst wel eens weten of dat bod reëel is en hebben het accountants- en adviesbureau PricewaterhouseCoopers gevraagd daar een onderzoek naar in te stellen. ING steeg EUR0,60 tot EUR51,15 en Aegon EUR0,95 tot EUR81,70.

Adriaan Janszen






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.