Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 oktober 1999

 


[Nationaal Spaarfonds]
[Prive Roddelbox]
[Netaspect]
[BOL]
[Autosite]

Poetin belooft strijd
tegen witwaspraktijken

Van onze correspondent - MOSKOU, woensdag

De Russische premier Vladimir Poetin heeft gisteren de ministers van Justitie van de rijkste industrielanden ter wereld beloofd te vechten tegen de witwaspraktijken en de uitstroom van maffiadollars naar het buitenland.

De ex-KGB'er Poetin deed dit bij de opening van de tweedaagse anti-misdaadtop van de G-8-landen in Moskou: het onbetwistbare misdaad-Mekka van na de Koude Oorlog.

"Rusland is bereid alle bronnen van vervuild geld af te sluiten", zei Poetin. "Wij hebben er belang bij om te voorkomen dat verdacht geld via buitenlandse banken wordt witgewassen."

De conferentie was gepland nog voordat Rusland bijna dagelijks de voorpagina's van de internationale pers vulde in verband met een witwas-schandaal van rond zeven miljard dollar via de Bank of New York.

"Het is alsof je een congres over gokverslaving houdt in Las Vegas", merkte een waarnemer op, maar dat cynisme werd niet door iedereen gedeeld. De Amerikaanse minister van Justitie, Janet Reno, was blij dat Poetin substantiële wetgeving beloofde om illegale kapitaalvlucht te voorkomen.

President Jeltins speciale afgezant naar de conferentie, de econoom Aleksandr Livsjits, haalde gisteravond op de Russische televisie intussen flink uit. "Het westen blijft ons zeggen dat hun wetten ideaal zijn en dat we die moeten overnemen. Maar de praktijk wijst uit dat in Amerika makkelijk geld kan worden witgewassen." Ook Livsjits benadrukte echter de noodzaak tot verregaande internationale samenwerking.

Nog onlangs heeft het Kremlin gewaarschuwd dat de "campagne" in de internationale media die gericht is op de Russische misdaad de relatie tussen Washington en Moskou in gevaar brengt. Maar hoezeer macht, politiek en corruptie in Rusland verweven zijn, bleek gisteren opnieuw. Joeri Skoeratov, het hoofd van het Russische openbare ministerie die het anti-misdaadcongres formeel organiseerde, was niet aanwezig.

Nadat Skoeratov de kring rond Jeltsin ervan had beschuldigd steekpenningen te hebben aangenomen van een Zwitsers bouwconcern, figureerde hij prompt daarna op tv met twee prostituees en werd hij op non-actief gesteld. De seksuele diensten zouden Skoeratov zijn verleend in ruil voor illegale 'gunsten'.

Foto: De Amerikaanse minister Reno (r) staat met de Russische premier Poetin (l) de pers te woord

FOTO: REUTERS






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.