Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 oktober 1999

 


[Autosite]
[BOL]
[Netaspect]
[Nationaal Spaarfonds]
[Prive Roddelbox]

Parlement stemt Habibie weg

Van onze correspondent - JAKARTA, woensdag

Het Indonesische staatshoofd B.J. Habibie heeft zich gisteren teruggetrokken als presidentskandidaat nadat het Indonesische parlement gisteravond zijn beleid van de afgelopen 17 maanden heeft verworpen. Dit heeft voorzitter Amin Rais van de raadgevende volksvergadering, die vandaag de nieuwe president kiest, gisternacht bekendgemaakt.

Hiermee is het deelnemersveld in de race om het presidentschap feitelijk gereduceerd tot Megawati Soekarnopoetri, moslimleider Abdurrahman Wahid en een eventuele derde kandidaat die Golkar daar vandaag nog bijvoegt.

Habibie heeft in de afgelopen week het nieuwe parlement tweemaal toegesproken, om vergiffenis voor zijn fouten gevraagd en tegelijkertijd de successen van zijn beleid onderstreept. Die moeite bleek gisteravond vergeefs te zijn geweest. Terwijl Amien Rais, de voorzitter van de 'Raadgevende Volksvergadering', het resultaat van de stemming bekendmaakte (356 tegen 322 bij 9 onthoudingen), braken meerdere leden in een bitter schreien uit terwijl anderen luidkeels "Allah is groot" riepen en de publieke tribune een vreugdedans maakte.

Eergisteren al werden Habibies kansen op verlenging van zijn presidentschap gedecimeerd toen generaal Wiranto het aanbod van de hand wees zijn vice-president te worden.

Overduidelijke favoriet, althans in de opiniepeilingen, blijft Megawati, de populaire dochter van 's lands eerste president Soekarno. Bij de Indonesiërs scoort zij ruim boven de 50 procent. Maar die score biedt geen garantie op succes. Voor de 700 leden van de 'Raadgevende Volksvergadering', die vandaag het oordeel vellen, gelden andere normen. Onuitroeibaar is bijvoorbeeld het gerucht, dat vele parlementariërs zijn omgekocht.

Megawati heeft de Raadgevende Vergadering gisteren in één van haar zeldzame interviews opgeroepen de wil van het volk te respecteren en haar tot president te kiezen.

Een van de mogelijke scenario's is dat Megawati wordt verkozen en dat zij Akbar Tandjung, voorzitter van de (nog) regerende partij Golkar en sinds vorige week ook voorzitter van het 'Huis van Afgevaardigden', tot haar plaatsvervanger laat benoemen (de MPR kiest morgen de vice-president).

Akbar zou rond de helft van de 120 Golkarstemmen meebrengen voor een dergelijke oplossing, die bovendien het voordeel heeft dat de onervaren Megawati gesecundeerd wordt door de iemand met een lange staat van dienst in de politiek. Die constructie zou ook beide grootste partijen samenbrengen waardoor de regering een brede, stabiele basis krijgt.

Megawati verdedigde zich in het interview tegen het verwijt dat zij tot nu toe heeft gezwegen terwijl het land in rep en roer was vanwege Oost-Timor en andere conflicten. Ze gebruikte als argument dat ze met haar uitspraken niet wil bijdragen aan een verslechtering van een toch al beroerde situatie. Ze zei optimistisch te zijn over haar kansen vandaag tot de vierde president van het land te worden gekozen.

In Jakarta bleef het ook gisteren betrekkelijk kalm. Gevreesd wordt echter dat geweld onontkoombaar is wanneer Megawati de race verliest, hoewel de presidentskandidate zelf heeft gezegd er alles aan te willen doen om onlusten te voorkomen. In Jakarta zijn inmiddels zo'n 40.000 soldaten en politiemannen samengetrokken om dergelijke eventualiteiten het hoofd te bieden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.