Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 oktober 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Nationaal Spaarfonds]
[Netaspect]
[Autosite]
[BOL]

Ajetoo buurman

Van onze correspondent - BOEDAPEST, woensdag

De KFOR-vredesmacht in Kosovo gaat strenger patrouilleren in de straten van Pristina. De uitbreiding van de veiligheidsmaatregelen komt een dag nadat in de hoofdstad van Kosovo op klaarlichte dag een Serviër is doodgeschoten.

KFOR gaat meer personeel en materiaal naar Pristina overbrengen. De maatregelen maken nog eens duidelijk hoe moeilijk het de internationale troepenmacht valt de orde te handhaven. Na de Servische misdaden vindt een deel van de Albanezen het nu tijd voor een afrekening. In Kosovo is het leven voor de weinige achtergebleven Serviërs een hel.

De Duitse KFOR-opperbevelhebber, generaal Klaus Reinhardt, veroordeelde de moord als "een lafhartige aanslag". Dergelijke geluiden maken tot nu toe echter weinig indruk. Vorige week werd in Pristina nog een Bulgaarse VN-medewerker op straat vermoord omdat hij Servisch sprak. Ook toen was er sprake van "afschuw" en "een oproep tot kalmte."

De Servische gemeenschap in Kosovo heeft gezegd een eigen beschermingskorps op te zullen richten. Ze zeggen ook zelfbestuur te willen instellen in die enclaves waar de Serviërs nog in de meerderheid zijn.

De Serviërs hebben geen enkel vertrouwen in het onlangs gevormde Beschermingskorps van Kosovo (TMK) dat ze zien als een voortzetting van het etnisch Albanese Kosovo Bevrijdingsleger (UCK). Het TMK moet de toekomstige politie gaan vormen.

De internationale gemeenschap wijst de vorming van eigen kantons en een eigen politiekorps af omdat men een multi-etnisch Kosovo nastreeft.

Een Kosovaar bepleistert de muur van zijn huis waarin een autodeur is verwerkt. De woning waar de veertien leden tellende familie van de man woont, werd nagenoeg geheel verwoest tijdens het Servische offensief eerder dit jaar.

FOTO: REUTERS






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.