Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 oktober 1999

 


[BOL]
[Belastingdienst]
[ABN AMRO]
[Demon]
[KPN Zomerweken]
[CMG]

VVD: Rekeningrijden
van de baan als
proef niet doorgaat

door Sjuul Paradijs - DEN HAAG, woensdag

Regeringspartij VVD vindt dat minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) haar pogingen om rekeningrijden in te voeren moet staken als zij er niet in slaagt een experiment bij een van de grote steden te starten.

"Dan is het einde verhaal", stelt VVD-Kamerlid Hofstra. "Dan komt er geen rekeningrijden in Nederland."

De harde opstelling van de VVD komt op het moment dat minister Netelenbos koortsachtig overlegt met grote steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht over een proef met rekeningrijden. Tot dusver zijn deze gesprekken weinig succesvol.

Volgens de VVD'er Hofstra kan de bewindsvrouw niet op haar schreden terugkeren en de oude afspraken in het regeerakkoord uit de kast halen. "Als Netelenbos geen stad weet te vinden waar het experiment kan worden ingevoerd, dan kan ze er wat ons betreft mee stoppen", stelt de liberaal.

De aanvankelijke afspraak in het regeerakkoord om het rekeningrijden in 2001 in één klap in te voeren is volgens Hofstra dan van tafel. Het voorstel van Netelenbos om eerst een experiment te houden, is in zijn ogen een keerpunt geweest.

Het terugdraaien van het experiment en weer op landelijke invoering overstappen, is volgens de VVD uit den boze. "Politiek is dat onmogelijk", zegt Hofstra. "In het kabinet zal er de nodige weerstand zijn. De VVD-fractie wil het niet en ook in de samenleving zal het opnieuw op grote maatschappelijke weerstand stuiten."

De liberalen stelden als voorwaarde voor de invoering van het rekeningrijden dat de files met ruwweg eenderde zouden moeten afnemen. De VVD voelde zich echter wel gebonden aan het regeerakkoord, maar ziet nu de mogelijkheid om de komende jaren onder het rekeningrijden uit te komen.

Het CDA, dat vanaf het begin harde oppositie tegen het rekeningrijden heeft gevoerd, gaat ervan uit dat de missie van Netelenbos om een experiment bij een van de grote steden te starten, zal mislukken. Kamerlid Reitsma verwacht echter wel dat Netelenbos de komende weken nog "een aap uit de hoge hoed zal toveren".

Ook Reitsma wil er niets van weten dat de oude plannen van het kabinet weer op tafel komen als er geen experiment komt: "Dat is een gepasseerd station." Wel moeten er volgens hem adequate maatregelen tegen de ellenlange files worden genomen. Het CDA ziet daarbij veel in betaalstroken.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.