Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 oktober 1999

 


[BOL]
[ABN AMRO]
[CMG]
[Belastingdienst]
[KPN Zomerweken]
[Demon]

Vele gebouwen
krakkemikkig
door betonrot

door Annemiek Paping - UTRECHT, woensdag

Vele tientallen scholen, sportkantines, zwembaden, kerken, bejaardenhuizen en stations in ons land verliezen vaste grond onder de voeten doordat de vloeren door betonrot zijn aangetast.

Uit onderzoek blijkt dat minstens 170 grote panden hierdoor verzakken, vooral in Rotterdam en Dordrecht. Ook in Zeeland komt betonrot vaak voor. De herstelkosten per pand lopen in de tienduizenden guldens.

De problematiek vindt zijn oorsprong in de jaren zeventig, toen de inmiddels failliete fabrikanten Kwaaitaal en Manta honderdduizenden vloeren in Nederland aanlegden. Om het verhardingsproces te versnellen van het betonmengsel dat ze gebruikten, voegden zij calciumchloride toe. Dit veroorzaakte ernstige corrosie in de betonwapening.

Tot dusver richtte de aandacht zich uitsluitend op de 200.000 vloeren in woningen. De problematiek van de grote complexen is echter minstens zo ernstig.

Krukken

Volgens de stichting Beton-schade-reparatie is de situatie op bepaalde plekken zo alarmerend dat reparatie niet langer op zich kan laten wachten. "Sportvereniging Brederode in Vianen bijvoorbeeld ondersteunt de vloeren met krukken. Geld voor een kostbare opknapbeurt ontbreekt", aldus woordvoerster J. Verbeek van deze stichting.

Zij denkt dat er in ons land veel meer grote objecten met betonrot te kampen hebben. "In een rapport dat in opdracht van het ministerie van VROM is opgesteld, worden tientallen voorbeelden genoemd." Zo'n dertig gemeenten hebben grotere gebouwen aangemeld waarvan de vloeren zijn aangevreten. De onderzoekers concluderen dat dit "slechts het topje van de ijsberg is".

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vreest dat het probleem op grote schaal speelt. De VNG is nauw betrokken bij het overleg met het ministerie over betonrot en de herstelkosten.

Volgens een woordvoerder van het departement is een onderzoek naar de omvang van de problematiek bij grote objecten veel arbeidsintensiever, en daardoor duurder, dan bij woonhuizen. Hij wijst erop dat het onderzoeksrapport momenteel bij de Tweede Kamer ligt, dat binnenkort over te nemen maatregelen moet beslissen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.