Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
19 oktober 1999

 


[CMG]
[BOL, voor al uw boeken]
[Demon]
[ABN AMRO]
[Belastingdienst]

OV wil student uit bus
en trein tijdens spits

Van een onzer verslaggevers - DEN HAAG, dinsdag

Het openbaar vervoer wil dat scholen en universiteiten een uurtje later beginnen zodat studenten tijdens de spits minder gebruikmaken van bus en trein. De maximumsnelheid van bussen op de snelweg moet van 80 naar 100 kilometer per uur worden opgetrokken.

De conducteur zal weer een vaste plek in het openbaar vervoer moeten krijgen. Met behulp van moderne communnicatie als mobiele telefonie moeten reizigers beter geïnformeerd worden over vertragingen.

Dit zijn enkele aanbevelingen die de NS en de regionale- en stadsbusbedrijven aan minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat doen. Het doel is het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken in de concurrentieslag met de auto.

De aanbevelingen staan in de nota Ambities voor het openbaar vervoer in 2010 die op verzoek van de bewindsvrouw is gemaakt.

Ontlasten
Door de scholen een uur later te laten beginnen denken de bedrijven de spits te ontlasten. ,,Probleem is dat iedereen tegelijk reist. Daar moet je verschuiving in zien aan te brengen. In de daluren is nog voldoende ruimte. Als het onderwijs een uurtje later begint, verhoog je de kwaliteit van het vervoer tijdens de spits en verlaag je de kosten tijdens de daluren. Dit is een belangrijk punt voor ons, maar zal moeilijk zijn om snel te realiseren'', aldus een woordvoerder van een van de betrokken busbedrijven.

De bedrijven in het openbaar vervoer hebben dit punt al eerder aangesneden bij het ministerie van Onderwijs. Toen maakte het deel uit van de onderhandelingen over de nieuwe OV-jaarkaart voor studenten.

In 2010 willen de bedrijven een systeem hebben waarbij trein, bus, tram, metro en boot naadloos op elkaar aansluiten. Fiets, taxi en auto dienen in die zienswijze om de klant naar het openbaar vervoer te brengen. Ook tussen regio's moet een betere aansluiting komen. Daar zien de opstellers van de nota een flinke rol voor de rijksoverheid weggelegd.

Om de veiligheid te vergroten pleiten de bedrijven met name de haltes van metro's minder ,,open te maken''. Stations, haltes en materieel moeten beter worden onderhouden. In de Randstad moet op bus, tram en metro de conducteur weer terugkomen.

De nota dient als voorbereiding voor het Nationaal Verkeers- en Vervoersplan (NVVP) dat komend voorjaar moet verschijnen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.