Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
19 oktober 1999

 


[ABN AMRO]
[BOL, voor al uw boeken]
[CMG]
[Belastingdienst]
[Demon]

Kok: Beurshausse en
huizengekte gevaar

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, dinsdag

Premier Kok waarschuwt dat Nederland met de uit de pan gerezen beurskoersen en de torenhoge huizenprijzen op een heuse 'vulkaan' leeft.

"Mijn indruk is dat we in ons deel van de wereld de Verenigde Staten inbegrepen op een soort vulkaan leven", zo stelt Kok onomwonden vast in het jaarboek van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA.

Kok maakt zich zorgen over de hoge koersen en onroerendgoedprijzen. "Als die luchtbel een keer uit de economie verdwijnt dan kan dat schokken veroorzaken", voorspelde Kok gisteren na de presentatie van het jaarboek van de PvdA-denktank.

Vertrouwen
De premier heeft geen vertrouwen in de 'papieren winsten' van effectenbezitters en huiseigenaren. "Op het moment dat het vertrouwen daarin wegvalt en laten we hopen dat dat niet gebeurt kan een groot deel van de speculatiewinst omslaan in verlies, met alle sneeuwbaleffecten die daardoor ontstaan", redeneert de minister-president.

Kok heeft een ongemakkelijk gevoel over de huidige aandelenmarkt met de hoge koersen en de peperdure onroerendgoedmarkt. De waarschuwing van de PvdA-premier komt op het moment dat de stemming op de internationale effectenbeurzen nerveus is.

"Voel ik me daar gemakkelijk bij? Nee. Omdat ik, evenmin als anderen, precies kan vaststellen wanneer de koersen en de prijzen daadwerkelijk reële waarde van aandelen of huizen weerspiegelen", aldus Kok.

Ondernemen
Volgens hem kan de stijging van de aandelenkoersen alleen doorgaan "zolang de overtuiging blijft bestaan dat we op voortgaande groei kunnen rekenen." De speculatieve winsten komen in de ogen van de premier ook niet voort uit ondernemerschap. Volgens de bewindsman schort het juist momenteel aan ondernemerschap in Nederland.

"Echt ondernemen, nieuwe dingen starten: daar mankeert het op het moment aan", meent Kok, die signaleert dat er wordt neergekeken op het ondernemerschap. "De speculatieve winst wordt helemaal niet geboekt door een ondernemer. Er wordt juist te weinig ondernomen. Er is veel meer kapitaal in ons land en in West-Europa dan voor ondernemen wordt ingezet."

Kok ziet ook gevaren in het zogeheten 'flitskapitaal' in de financiële wereld. "Wij hebben enkele jaren geleden daarvan de uitwassen gezien, toen hele economieën wankelden als gevolg van korte-termijnkapitaalbewegingen", aldus Kok, die doelt op de crises in Azië en Latijns-Amerika.

De PvdA-bewindsman vindt dat socialistische regeringen moeten onderzoeken of de oplossing hiertegen niet kan worden gevonden in een nog scherper nationaal toezicht op de banken. Ook denkt Kok aan het opleggen van beperkingen op grove internationale speculatiebewegingen.

Kok is trouwens optimistisch over de werkgelegenheidsontwikkeling in ons land. Volgens hem kan de situatie van volledige werkgelegenheid zelfs worden bereikt. "De ontwikkeling van de afgelopen vier à vijf jaar heeft ons de overtuiging gegeven dat een niveau dat in de buurt komt van volledige werkgelegenheid weer bereikbaar wordt", meent de minister-president. "Er is een tijd geweest dat wij dachten dat dat alleen kon worden bereikt door een radicale verkorting van de arbeidsweek tot 25 uur."

Zalm
Minister Zalm (Financiën) gaf in een reactie op de uitspraak van Kok toe dat de beurskoersen en de huizenprijzen zich op een behoorlijk hoog niveau bevinden.

De bewindsman zegt niet ongerust te zijn over grote negatieve effecten indien de prijzen plotseling flink zouden gaan dalen. "Het is natuurlijk mogelijk dat er een correctie komt op de huizenmarkt", aldus Zalm. "Duidelijk is echter dat de economie nu een stuk beter bestand is tegen dit soort zaken en ook de gevolgen van de beurskrach in 1987 vielen achteraf erg mee.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.