&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
maandag
11 oktober 1999

Naïef

Op initiatief van de Tilburgse burgemeester Johan Stekelenburg, stellen 20 gemeenten voor de teelt van wiet te legaliseren.

Volgens de gemeenten is het beleid thans krom. Enerzijds wordt verkoop van softdrugs gedoogd, anderzijds is de teelt en levering aan coffeeshops verboden.

Op zichzelf hebben de gemeenten gelijk in hun kritiek maar de oplossing die zij aandragen, is de verkeerde. Het zou natuurlijk veel beter zijn om het doorgeschoten gedoogbeleid in te perken.

Minister Korthals (Justitie) heeft net als premier Kok al laten weten niets te voelen voor legalisering van de wietteelt.

Korthals en Kok wijzen er terecht op dat Nederland nu al internationaal zwaar bekritiseerd wordt wegens de liberale drugspolitiek. Legalisering van de teelt zet ons land in een isolement waardoor verdere stappen richting Europese eenwording geblokkeerd kunnen worden.

Gelukkig bezitten de ministers meer gezond verstand dan de lokale politici.

Vooral de rol van burgemeester en oud-vakbondsleider Stekelenburg is opmerkelijk. Hij wil wietteelt toestaan als stap richting totale legalisering van softdrugs.

Een gehele legalisering van softdrugs is nauwelijks denkbaar. Nederland is geen eiland dat wordt afgegrendeld door hermetisch gesloten grenzen. Legalisering zal ons land tot een internationaal drugsparadijs maken.

Stekelenburg toont zich met deze plannen zeldzaam naïef. Van iemand met zo'n maatschappelijk belangrijke positie, mag een zinniger bijdrage aan het drugsdebat verwacht worden.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]