Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
11 oktober 1999
 

[CMG]
[Prive Roddelbox]

Tweede keus blinkt uit

door Jaap de Groot - AMSTERDAM, maandag
foto: Hans van Tilburg

Vorige week liet bondscoach Frank Rijkaard nog weten, dat hij voor de eindronde van Euro 2000 hoopt op een selectie waarin het verschil tussen de nummer 1 en 22 minimaal is. Een spelersgroep waarin de man uit vorm terstond en adequaat kan worden vervangen. Net zoals bij clubs als Barcelona, Manchester United en Arsenal het geval is.

In dat opzicht werd Frank Rijkaard tijdens Nederland-Brazilië op zijn wenken bediend. Tot de betere spelers behoorden Winston Bogarde, Giovanni van Bronckhorst, Ronald de Boer, Aron Winter en Boudewijn Zenden. Alle vijf vervangers van gekwetste basisspelers. Internationals die nu dus iets minder zeker van hun plaats zijn. Vooral dat was de realiteit na de 2-2 in de ArenA.

Met name Winston Bogarde en Giovanni van Bronckhorst haalden een niveau dat het luxe-probleem voor Frank Rijkaard accentueerde. In feite was dat ook de winst van de leuke oefeninterland. Alleen is het wachten op hoe de bondscoach er straks tegen Tsjechië mee omgaat. Moeten spelers die tegen Brazilië hoog scoorden dan weer op de bank plaats nemen of moet één van de zaterdag afwezige vaste krachten achteraan sluiten?

Frank Rijkaard kan dus eindelijk wat meer echte spanning creëren. Een goede opsteker, nadat enkele maanden geleden de tweede keus van Oranje nog door Marokko van de mat werd gespeeld. Een ervaring, die waarschijnlijk ook doorwerkte in de interlands die daarna zouden volgen. Omdat het verschil tussen het basisteam en de rest zo groot oogde, dat het verhaal over 'concurrentie' door de bondscoach nauwelijks nog te verkopen was.

Daar is nu verandering in gekomen. Arthur Numan, Frank de Boer, Jaap Stam, Michael Reiziger, Phillip Cocu, Edgar Davids en Marc Overmars hebben wat meer concurrentie gekregen. Met als gevolg, dat de toekomst voor iemand als Clarence Seedorf steeds somberder uit gaat zien. De net van een blessure herstelde middenvelder kwam tegen Brazilië duidelijk macht tekort en scoorde een onvoldoende. Het is voor Clarence Seedorf daarom te hopen, dat Real-trainer John Toshack hem wat meer speelminuten gaat gunnen, anders ontstaat er voor de voormalige Ajacied een groot probleem.

Dat laatste geldt mogelijk ook voor Dennis Bergkamp. Omdat Frank Rijkaard duidelijk bezig is de 'Barcelona-variant' op het Nederlands elftal toe te passen, probeert de bondscoach Dennis Bergkamp de rol van de Portugees Figo op te leggen. Ondanks dat de blonde aanvaller beter speelde dan in zijn voorgaande interlands, toonde hij zich na afloop ontevreden met zijn nieuwe positie. Hij ging er zelfs vanuit, dat het om een tijdelijk experiment ging. Een veronderstelling, die later niet door Frank Rijkaard werd gedeeld.

Het heeft even geduurd, maar het wordt weer spannend bij Oranje.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.