Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
11 oktober 1999
 

[Prive Roddelbox]
[CMG]

Gehavende turnploeg mist Spelen

Van onze turnmedewerker - TIANJIN, maandag

De Nederlandse turnploeg heeft de strijd om olympische kwalificatie op uiterst pijnlijke wijze verloren. Op het wereldkampioenschap in het Chinese Tianjin kwam het zestal van bondscoach Gerrit Beltman welgeteld 1.455 punten tekort om Wit-Rusland van de twaalfde plaats te houden. De jeugdige nationale selectie eindigde ook nog achter het verrassend sterke Japan op een eervolle veertiende plaats en mag daarmee twee turnsters naar Sydney sturen. Monique Nuijten was met 36.274 punten de beste Nederlandse en staat met één been in de individuele meerkampfinale.

Gebrek aan vechtlust kan de gymnastes van bondscoach Gerrit Beltman, trainer Boris Orlov en choreografe Esther de Weerd niet worden verweten. Nog nooit kreeg een turnequipe zoveel tegenslag te verwerken. Nadat eerder in de voorbereiding Patricia Timmer al met een gebroken middenvoetsbeentje in het gips belandde en Renske Endel met een blessure moest afhaken, trof het noodlot ook nog Marleen Deuning. Nauwelijks 72 uur voor het toernooi stortte de 15-jarige in de trainingshal van de brug en brak haar rechterelleboog.

Beltman werd gedwongen over te stappen op een ultiem noodscenario. De onervaren Amsterdamse Anneke Lücke (15) werd tot haar ontzetting als vervangster voor Deuning tot vierkampster gebombardeerd en de flegmatieke reserveturnster Caroline Verberk kreeg de loodzware taak om behalve op de evenwichtsbalk, óók acte de présence te geven op vloer en sprong. Met de vrijwel onmogelijke wens van Orlov om 148.000 punten binnen te behalen, gooide de gehavende formatie verbeten de beuk erin en hield zich wonder boven wonder uitstekend staande. Zelfs het puntenverlies op de vloer werd door vier uitstekende kürs aan de ongelijke brug keurig gecompenseerd.

Dat de uiteindelijke beslissing pas dertig uur en zeven wedstrijdronden later in het nadeel van Oranje uitpakte, mag een mirakel heten. Voor de nekslag tekenden Japan en Wit-Rusland, nadat een kleine tweehonderd turnsters zich eerder kapot liepen op het Nederlandse teamtotaal van 144.402 punten, achteraf veel minder beroerd dan vooraf werd gevreesd. Zo kwamen de beide Korea's, Bulgarije, Hongarije, Tsjechië, de Grieken en de gerenommeerde Israëli's niet eens in de buurt van Oranje en verlieten de Duitse gymnastes na de zevende rotatie radeloos het podium. De ontslagbrief voor Dieter Koch was al ondertekend voordat de Duitse bondscoach de spelerstunnel had bereikt.

Tianjin (China). Landenklassement vrouwen:1. Roemenië 154.393 pnt, 2. Rusland 163.576, 3. Oekraïne 151.970, 14. Nederland 144.402.
Individueel klassement:1. Maria Olaru (Roe) 38.792 pnt, 2. Andrea Raducan (Roe) 38.755, 3. Svetlana Chorkina (Rus) 38.699. Nederlanders: 39. Monique Nuijten (Ned) 36.274, 53. Fieke Willems (Ned) 35.943, 79. Anneke Lücke (Ned) 34.618, Leoni Marzouk 26.749, Caroline Verberk 26.174, Renske Endel 18.362.

• Rufus Routh heeft het WK in Tianjin afgesloten met een acceptabel puntentotaal van 50.312. De 18-jarige Arnhemmer die daarmee een voorlopige 35e plaats bezet, turnde een redelijk stabiele zeskamp. Uitzicht op een finaleplaats heeft Routh niet. Vandaag komen nog 180 gymnasten uit 36 landen op het podium.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.