Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
11 oktober 1999
 

[CMG]
[Prive Roddelbox]

Unicum voor lichtgewicht

door Wim Neeskens - BIRMINGHAM, maandag
foto: ANP

Het WK judo heeft Nederland drie bronzen medailles opgeleverd. Jessica Gal (57 kg.), Patrick van Kalken (65 kg.) en Dennis van der Geest (open klasse) bereikten alle drie de derde plaats na loodzware wedstrijdronden. De titelstrijd leverde Nederland ook enkele nominatieplaatsen voor de Olympische Spelen in 2000 op: Martin van de Berg voldeed in de 100 kg-klasse, Karin Kienhuis (78 kg.) en Maarten Arens (81 kg) plaatsten zich al eerder. Omdat de open klasse geen Olympische klasse is, liep Van der Geest nominatie voor Sydney mis.

Patrick van Kalken schreef in het Engelse Birmingham geschiedenis. Nog nooit lukte het een Nederlandse lichtgewicht-judoka een wk-medaille binnen te halen. Maar de 24-jarige Hillegommer heeft ook op wereldniveau getoond dat hij niet voor niets als groot talent te boek staat.

In het Spaanse Oviedo werd Van Kalken vorig jaar tijdens de Europese titelstrijd al derde. Ook behoorlijk uniek, want op dat onderdeel stond Nederland in Europees verband dertig jaar droog. Nu op 24-jarige leeftijd kwam de bekroning met een bronzen plak in een categorie die met 55 deelnemers een topbezetting kende. "Dit is iets waarvan je alleen maar kan dromen. Natuurlijk weet ik dat ik goed kan judoën, maar op wereldniveau is het wat anders dan op Europees niveau. Een droom komt dus ook wel eens uit", glunderende Patrick van Kalken.

De lichtgewicht-judoka versloeg Mendes uit Puerto Rico en Nurmuha Mnedov uit Turkmenistan. Tegen de Turk Ozkan, die uiteindelijk tweede werd, kon de fysiek zwakkere Hillegommer niet op. Hij kreeg vier yuko's om de oren en verloor. In de herkansing tegen Victor Bivol uit Moldavië leek het weer mis te gaan. Van Kalken kreeg een wazawi tegen. Maar de Moldaviër maakte fouten en liep tegen straffen op door steeds van de mat te stappen.

Tegen de Spanjaard Uematsu was hij er weer bij en haalde uit met een fraaie ippon. De strijd voor brons bracht de ontlading met een pracht punt binnen dertien seconden tegen Ludwig Ortiz uit Venezuela.

Jessica Gal had ook een lange weg te gaan, voordat zij haar bronzen plak in ontvangst kon nemen. Na fraaie overwinningen op Zulfiyya uit Azerbeidzjan en Wegrzyn uit Polen versloeg Gal verrassend de gevaarlijke Noord-Koreaanse Ri Myong Hwa. De Spaanse topjudoka Isabel Fernandez, de Europees kampioene van 1998 en op dit wk goed voor zilver, bleek te sterk. "Ik kwam er tegen haar net niet aan. Toen ik ook nog tegen een straf opliep, kon ik mijn achterstand niet meer goedmaken."

Tegen de Zweedse schoonheid Pern Andersson, die de Française Baton verrassend klopte, maakte Gal het binnen één minuut af en volgde de ontlading. Ze sprong juichend in de armen van coach Cor van der Geest.

Dennis van der Geest maakte veel goed na zijn vroegtijdig uitschakeling afgelopen donderdag. Hij werd derde in de klasse alle categorieën met een fraaie ippon-zege op de 148 kilo zware Georgiër Davidashvili. Vader Cor van der Geest mocht hem niet coachen. Hij was naar de tribune verwezen, nadat hij in een eerdere partij woedend de mat was opgestapt. De internationale judofederatie verslikte zich lelijk in het gedrag van 'pa' en geeft hem in de nabije toekomst in het ergste geval ook nog een jaar schorsing. Bondscoach Louis Wijdenbosch nam de honneurs van Van der Geest senior waar. Dennis van der Geest: "Ik lootte nu gunstiger dan donderdag en kreeg Shinohara al vrij snel na het begin. Ik verloor en kwam in de herkansing. Toen ging het goed lopen." Dennis van der Geest won drie keer: achtereenvolgens versloeg hij Braidotti uit Italië, Munkuna uit Roemenië en de sterke Oekraïener Nadiradze die binnen 34 seconden naar de grond ging. Voor brons moest Van der Geest het opnemen tegen Davidashvili, die hij met een fraai punt binnen een minuut al op de knieën dwong.

• Bondscoach Louis Wijdenbosch blijft in functie. Hevig geëmotioneerd vertelde hij na afloop van het wk judo, dat stoppen eigenlijk onvermijdelijk is, door de steeds terugkerende botsingen met het bestuur van de judobond. De bondscoach is al enkele malen gepasseerd bij beslissingen rondom het mannenteam. "Ik ben het ruziën zat. Maar als je als klein land drie medailles pakt op een mondiaal toernooi, is dat uniek. De jongens houden me op de been. Daarom ga ik zeker door tot de Olympische Spelen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.