Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
11 oktober 1999
 

[CMG]
[Prive Roddelbox]

Sergio Garcia steelt show

door Hans Woudstra - ST. ANDREWS, maandag

The Old Course in St. Andrews is nooit hetzelfde. Onvoorspelbare weersinvloeden aan de grillige Schotse oostkust doen van de ene op de andere dag een vriendelijke golfbaan in de killing fields veranderen.

Krakende en buigende vlaggenmasten in het tentendorp en wapperende broekspijpen van de spelers op de greens vormden het decor van de memorabele finaledag van de vijftiende Alfred Dunhill Cup, die tenslotte door Spanje voor het eerst in de geschiedenis werd gewonnen.

Zaterdag kleurde het scorebord rood van de birdies. De Paraguayaan Carlos Franco liep zijn ronde in 65 slagen en maakte twee eagles achter elkaar op de holes 5 en 6. Sergio Garcia ging rond in een bogey-vrije ronde en scoorde voor de derde achtereenvolgende maal 67. Hij was daarmee 15 onder par na drie dagen en dat was een prestatie van formaat van El Nino.

Maar een dag later, toen Spanje, Zuid-Afrika, Zweden en Australië elkaar bevochten voor een finaleplaats, liet 'The Old Lady' haar tanden zien en kleurde het scorebord groen van de bogeys en dubbel-bogeys. De plotseling opgestoken stormachtige zuidwester was de grootste vijand van de wereldtoppers. Als enige van de overgebleven twaalf spelers slaagde Ernie Els erin om onder par te spelen in de halve finales (-2), maar dat was niet voldoende om de eindstrijd te halen omdat zijn partners Frost (77) en Goosen (76) het gevecht met de elementen en met hun Spaanse tegenstanders Jimenez en Olazabal verloren. Garcia scoorde een 72 (level par), maar hij maakte op de eerste negen holes meer bogeys dan in de 54 holes daarvoor.

Het tekent het enthousiasme van het grootste golftalent van de wereld, toen hij na zijn verliespartij tegen Els in gestrekte draf en juichend naar het publiek zich als een ware captain richting Old Course-hotel begaf. Daar, bij de afslag van de 17e hole stond hij zijn maatje Olazabal, die het winnende punt uiteindelijk zou binnenbrengen.

Evenals in Boston stal zo'n spontane negentienjarige ook hier op de Home of Golf de harten van de toeschouwers.

Niet Zuid-Afrika, dat de laatste twee jaar de glorieuze triomfator van dit wereldkampioenschap voor landenteams was geweest, maar Spanje haalde met zijn drie Ryder Cup-spelers dus de finale tegen Australië, dat Zweden na een winnende play-off van ex-Dutch Open-winnaar Leaney contra Sandelin versloeg. Omdat Schotland in de strijd om een halve-finaleplaats zaterdag al was afgehaakt, liet het aantal toeschouwers op de finaledag te wensen over. En ook favoriet Amerika (als eerste geplaatst op grond van de wereldranglijst), was al thuis toen gistermiddag de finale begon.

"Het is uiterst teleurstellend om als favoriet met hoge verwachtingen naar Schotland toe te komen en dan niet in staat te zijn de halve finales te halen", zei Marc O'Meara, die de Schotse golffans een compliment maakte omdat zijn team niets van rancune ten opzichte van de Ryder Cup-gebeurtenissen had gemerkt.

De finale leek al na negen holes in het voordeel van de Spanjaarden te gaan eindigen. Garcia had het moeilijk tegen Parry, maar Olazabal (4up) en Jimenez (3up) konden beiden bogen op een forse voorsprong. Parry won uiteindelijk op de eerste play-off hole van Garcia, nadat beiden in 69 slagen waren rondgegaan, maar Olazabal won met overmacht van Leaney (72 om 78) en Jimenez klopte O'Malley (73 om 75).

Spanje was vorig jaar nog verliezend finalist tegen Zuid-Afrika, maar pakte nu de beker en ruim een miljoen gulden (honderdduizend Engelse pond per speler) mede door het voorbeeldige optreden van het ventje Sergio Garcia, dat als enige deelnemer in de sterke veld vijf keer The Old Course speelde en niet één keer na achttien holes boven par (72) eindigde (67, 67, 67, 72, 69). Hij verloor weliswaar zijn allerlaatste partij, maar kon toen steunen op zijn teamgenoten, die vooral de eerste dagen op St. Andrews van hem afhankelijk waren geweest.

• St. Andrews. Alfred Dunhill Cup: Halve finales: Zweden - Australië 1-2; Hjertstedt - Parry 75-72, Sjöland - O'Malley 76-78, Sandelin - Leaney 80-80 (Leaney wint op eerste extra hole). Zuid-Afrika - Spanje 1-2; Els - Garcia 70-72, Frost - Jimenez 77-73, Goosen - Olazabal 76-75. Finale: Australië - Spanje 1-2; Parry - Garcia 69-69 (Parry wint op eerste extra hole); Leaney - Olazabal 78-72, O'Malley - Jimenez 76-73.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.