Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
11 oktober 1999

 


[V & L informatica]
[Reaal]
[BOL, voor al uw boeken]
[Tele2]
[Postbank WinstVastKoopsom]

VEB voorziet nog dit
jaar een overnamegolf

Van een onzer redacteuren - AMSTERDAM, maandag

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) verwacht dat er de laatste drie maanden van deze eeuw een opleving van de overnameactiviteiten van beursgenoteerde ondernemingen zal plaatsvinden.

In het blad 'Effect' van de VEB schetst drs. P.P.F. de Vries, voorzitter van de VEB, aan de hand van vijf criteria een beeld van ondernemingen die een bovengemiddelde kans hebben te worden overgenomen.

Gekeken werd naar de beurswaardering, de bedrijfsmatige prestaties, de daadkracht en stabiliteit van het management, schaalvoordelen en consolidatie in de branche en de aanwezigheid van een controlerend grootaandeelhouder die zijn belang zou willen uitbreiden.

Aan de hand van de criteria werd een lijst van 20 ondernemingen samengesteld die ondermeer te vinden zijn in de financiële sector (AOT, ASR, KasAss en Kempen), onder de bouwers (Ballast Nedam en BAM) en in de handelssector (Eriks en Reesink).

Volgens De Vries zijn de voordelen van schaalvergroting in deze sectoren evident. "In de bouwsector is consolidatie al een geven. Desondanks kent Nederland nog veel kleine en middelgrote bouwbedrijven met een beurswaarde van tussen de ƒ200 miljoen en ƒ1 miljard."

"In de handelssector is eenzelfde versnippering waarneembaar met veel middelgrote bedrijven. De transacties tussen Sonepar-Otra en Geveke-Landré & Merrem geven aan dat deze branche volop in beweging is", aldus De Vries.

Opvallende afwezigen zijn de relatief jonge it-bedrijven. Volgens de VEB kent deze sector een zeer snelle autonome groei waarbij de beursgenoteerde bedrijven de groei versnellen door acquisities. Ook de hoge waardering van deze bedrijven, 25 à 30 keer de winst, waar bovenop bovendien vaak nog een premie moet worden betaald, een overname in de weg.

Ook de uitzendbureaus ontbreken in de lijst van de VEB. Tot voor kort waren er nog een aantal potentiële overnamekandidaten maar sinds Vedior Select heeft overgenomen en Unique gaat fuseren met Brunel, zijn de uitzendbureaus uit de lijst verdwenen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.