Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
11 oktober 1999

 


[Postbank WinstVastKoopsom]
[V & L informatica]
[Tele2]
[Reaal]
[BOL, voor al uw boeken]

De Financiële Consument

onder redactie van Peter van der Tuin. Bijdrage: Theo Mebius

Twee weken geleden was in deze krant te lezen dat staatssecretaris Ybema van Economische Zaken een nieuwe wet op het consumentenkrediet voorbereidt, waarin strengere eisen worden gesteld aan de aanbieding van dit soort kredieten.
De maatregelen hebben ten doel de voorwaarden waaraan deze kredieten zijn gebonden duidelijker te vermelden, zodat de consument beter dan tot nu toe beseft waar hij of zij aan toe is bij het opnemen van een dergelijk krediet.

Lenen wordt duurder

Voor een consumptief krediet of een persoonlijke lening kan men zich wenden tot de in Nederland gevestigde grote bankinstellingen of verzekeringsmaatschappijen, maar men kan ook reageren op één van de advertenties die dagelijks in de kolommen van de bekende Nederlandse dagbladen staan. In het laatste geval komt men terecht bij Becam, Topkrediet, Mohr Financieringen, TKS Telefonische Kredietservice, Postkrediet en dergelijke. De aanbiedingen van deze instellingen zijn min of meer gelijkluidend en kenmerken zich vrijwel allemaal door een relatief laag aflossingsbedrag. Het lijkt erop, alsof dit soort consumptieve kredieten snel en goedkoop kunnen worden afgelost, mede op basis van fiscale voordelen.

In de maandelijkse betaling die men bij het aangaan van een dergelijke lening verschuldigd is, schuilt een belangrijke post rente en die rente is tot 2001 nog beperkt fiscaal aftrekbaar. Naast de rente zit in de maandelijkse termijnbetaling een bedrag dat wordt gebruikt voor betaling van premie op een kapitaalverzekering. Die verzekering met een duur van minimaal 15 jaar zorgt ervoor dat aan het einde van de looptijd de oorspronkelijke lening geheel wordt afgelost. Soms is de verzekering gekoppeld aan een belegging in aandelen, waardoor het aflossingsbedrag sneller bijeen wordt verkregen indien de onderliggende aandelen in waarde stijgen.

Achter bijna al die aanbiedingen voor consumentenkredieten gaat de DSB Groep NV schuil. Deze onderneming is de creatie van Dirk Scheringa uit Wognum in de kop van Noord-Holland. De DSB Groep is een conglomeraat van meer dan dertig ondernemingen, die zich allemaal bezighouden met verlening van kredieten, het sluiten van verzekeringen en het doen van beleggingen. De groep bestaat uit twaalftal Voorschotbanken, een leven-maatschappij, een schadeverzekeraar en een aantal andere ondernemingen op het gebied van financiële en administratieve dienstverlening. De man achter deze groep is Dirk Scheringa, geboren in een arbeidersgezin in Grijpskerk. Hij is wat je noemt een self-made man, die op z'n vijftiende bij een drukkerij voor het eerst aan het werk ging en via een baan als politieman, een eigen kantoor begon op het gebied van assurantiebemiddeling en makelaardij. Vanuit Wognum wordt de groep bestuurd, waarin miljarden aan consumptief krediet worden verleend en waar meer dan een miljoen Nederlanders op een of andere manier geld hebben geleend.

Met hem sprak ik over de gevolgen van de belastingplannen voor de 21e eeuw ten aanzien van consumptieve kredieten. Wanneer de plannen van Zalm en Vermeend doorgang vinden, zal de aftrek van consumptieve rente vanaf 2001 komen te vervallen. Consumptief lenen wordt dan dus duurder, althans onvoordeliger door het verdwijnen van een mooie aftrekpost. Maar dat zal naar zijn mening niet betekenen dat de consumptieve kredietverlening sterk zal afnemen. De praktijk leert dat meer dan de helft van de cliënten tot de zogenaamde A-groep behoort. Dat zijn mensen met een relatief hoog inkomen. Desondanks sluiten velen in deze groep consumptieve leningen, voor het verbouwen van een huis, de aanschaf van een nieuwe keuken of badkamer, de aankoop van een auto of boot en dergelijke.

De grootbanken zien de DSB Groep als een luis in de pels, omdat die consumptieve kredieten verstrekt tegen lagere rente. Van de uitstaande leningen voldoet volgens Scheringa 99,8% probleemloos aan rente- en aflossingsverplichtingen, dankzij een uiterst kritisch acceptatiebeleid van nieuwe klanten.

Veel mensen lenen op basis van een aandelenverzekering. Doordat de koersen in de afgelopen jaren sterk zijn gestegen, hebben velen daardoor ervaren dat het opgenomen krediet sneller is afgelost dan zij hadden kunnen denken. Bovendien hebben deze cliënten door de aftrek van de rente ook fiscaal voordeel kunnen behalen. Die renteaftrek komt als de nieuwe belastingwet wordt aangenomen in 2001 te vervallen, maar met uitgekiende producten denkt de DSB Groep ook in de toekomst goede leenproducten op de markt te kunnen zetten.

Voor beleggers: Scheringa speelt al lang met de gedachte om voor de DSB Groep beursnotering aan te vragen en wanneer dat gaat gebeuren zal iedereen versteld staan van de omvang en de financiële soliditeit van de groep, zo stelt hij zelfverzekerd.

Rente op geleend geld voor de aankoop van uw 'droomschip' is vanaf 2001 niet langer aftrekbaar.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.