Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
11 oktober 1999

 


[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]
[Nationaal Spaarfonds]
[Prive Roddelbox]

VN-vredesmacht doodt
Indonesische politie

Van onze correspondent - SINGAPORE, maandag

De VN-vredesmacht Interfet heeft voor het eerst sinds zij voet op Oost-Timorese bodem heeft gezet een Indonesische politieman gedood. Dit gebeurde toen soldaten van Interfet gisteren in het grensgebied tussen Oost- en West-Timor in een vuurgevecht raakten met Indonesische veiligheidstroepen.

Over het exacte verloop van de grens bestaat onduidelijkheid. Een Indonesische officier had toegegeven dat de VN-soldaten zich op Oost-Timorees grondgebied bevonden, aldus een VN-militair. "Het incident gebeurde 500 meter van de grens op Oost-Timorees grondgebied, volgens een Indonesische kaart uit 1992 die bij Interfet in gebruik is", zei hij. "De Indonesiërs gebruikten een Nederlandse kaart uit de jaren dertig die aangaf dat het dorp (waar het incident zich afspeelde) op West-Timorees grondgebied ligt."

In een vuurgevecht met leden van een pro-Indonesische militie hebben soldaten van de VN-vredesmacht dit weekeinde opnieuw een militielid gedood. Dit gebeurde, aldus Interfet-woordvoerder kolonel Mark Kelly, nadat een Interfet-patrouille van vijf of zes man door een groep van 12 tot 15 militieleden werd beschoten en dat vuur beantwoordde. Van de VN-soldaten werd niemand gewond. Vorige week werden twee Oost-Timorezen gedood toen een VN-konvooi door milities in een hinderlaag werden gelokt.

In West-Timor worden op dit moment in totaal zo'n 6000 man pro-Indonesische milities door Indonesische ex-militairen en overlopers getraind en geïndoctrineerd. Tegenstander is de VN-vredesmacht, die in Oost-Timor de orde probeert te herstellen.

Doelwitten
In de training ligt de nadruk op het onderscheiden van Australische VN-soldaten, omdat die partij zouden hebben gekozen voor de overweldigende meerderheid Oost-Timorezen die zich in een referendum voor onafhankelijkheid had uitgesproken. De Australiërs zijn de voornaamste doelwitten van komende acties, meldde de Singaporese Sunday Times gisteren. "De Australiërs moeten sterven voor wat ze mijn mannen en hun gezinnen hebben aangedaan", zei kapitein Domingos Pereira, een der militiecommandanten.

In de krachtmeting met de goed getrainde en modern bewapende VN-soldaten moeten de milities het voorlopig nog met verbaal geweld doen. "Wij hebben geen geavanceerde wapens nodig om de kop van een blanke te splijten. Dat kunnen we met onze blote handen", sprak een 30-jarige militieman.

Maar wanneer Indonesië, alle beloften van de regering in Jakarta ten spijt, de milities blijft steunen en er een guerrilla ontstaat waarbij de milities steeds een veilig heenkomen kunnen vinden over de grens in West-Timor, zouden de krachtsverhouding ten nadele van Interfet kunnen uitvallen.

"Wij kennen alle uithoeken van Oost-Timor beter dan de vijand en kunnen hem danig in problemen brengen. Wij zijn bovendien allemaal bereid voor ons land te sterven. Zou u niet willen sterven voor het land dat van u is gestolen?", noteerde de Sunday Times uit de mond van een anonieme militieman.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.