Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
11 oktober 1999

 


[Autosite]
[Nationaal Spaarfonds]
[BOL, voor al uw boeken]
[Prive Roddelbox]

Schröder beperkt in
Berlijn stembusverlies

Van onze correspondent - BERLIJN, maandag

De sociaal-democraten (SPD) van bondskanselier Gerhard Schröder hebben gisteren in Berlijn opnieuw verlies geleden, maar de afstraffing van de kiezers was aanmerkelijk kleiner dan bij voorgaande deelstaatverkiezingen.

De christen-democraten (CDU) en de ex-communisten (SPD) kwamen als de winnaars uit de bus. De kiezers hebben met hun steun aan deze partijen dwars door Berlijn een scheidslijn getrokken, die aantoont dat de stad tien jaar na de val van de Muur nog altijd ernstig verdeeld is.

Sterker nog dan vier jaar geleden kwam de CDU in het westen als overheersende politieke factor uit de bus. In dat stadsdeel kreeg de partij bijna 49 procent van de stemmen. De ex-communisten van de PDS verstevigden hun positie in het oosten en zijn daar met ongeveer 40 procent veruit de belangrijkste machtsfactor.

Groenen
Het verlies van de SPD bleef dit keer beperkt tot minder dan twee procent, tegenover recente nederlagen bij deelstaatverkiezingen van tien procent en meer. Het grootste verlies kregen de Groenen te incasseren, die ongeveer drie procent moesten inleveren.

Over de gehele stad genomen kwam de CDU volgens de definitieve uitslag op meer dan 40,8 procent (een winst van 2,5 procent), de SPD eindigde op 22,4 procent (een verlies van ruim 1,5 procent), de PDS behaalde 17,7 procent (ruim 3 procent meer) en de Groenen zakten 9,9 procent (een verlies van ruim 2 procent).

De christen-democraten scoorden nog nooit zo hoog in Berlijn en de socialisten nog nooit zo laag. Berlijn was in het verleden met bekende 'rooie' burgemeesters als Ernst Reuter en Willy Brandt een socialistisch bolwerk.

Voor de FDP liep de stadsstaatverkiezing in Berlijn op het zoveelste drama van dit jaar uit. Waar de PDS zich ontwikkelt tot een volkspartij zijn de Duitse liberalen inmiddels gedecimeerd tot een splintergroepering. De discussie over veranderingen aan de top van de FDP zal na dit nieuwe Waterloo levendiger zijn dan ooit tevoren.

Voortgezet
De stembusuitslag van gisteren leidt er waarschijnlijk toe dat de bestaande regeringscoalitie in Berlijn van christen-democraten en socialisten kan worden voortgezet. Verkiezingsoverwinnaar burgemeester Eberhard Diepgen (CDU) verklaarde nog deze week de SPD voor gesprekken te zullen uitnodigen.

Zijn socialistische uitdager Walter Momper, die in stilte had gehoopt op genoeg stemmen voor een rood-groene coalitie, is welhaast gedwongen daar op in te gaan. Alternatieven zijn er namelijk niet. Zowel de CDU in Berlijn als de SPD sluiten regeringssamenwerking met de PDS uit.

De uitslag van de laatste Duitse deelstaatverkiezing van dit jaar kan van invloed zijn op de verhoudingen binnen de regeringscoalitie van bondskanselier Gerhard Schröder.

De Groenen hebben als regeringspartij wederom een deel van hun aanhang verloren en zullen zich binnen de coalitie sterker willen profileren, dan wel terugverlangen naar de oppositie. Gisteravond kon in hun kring al worden gehoord dat er voortaan een bikkelhard standpunt zal worden ingenomen om een eind te maken aan de kernenergie in Duitsland.

In de SPD is de eenheid ook nog lang niet hersteld. Hoewel de minister van Defensie, Rudolf Scharping, dit weekeinde wederom de geruchten tegensprak dat hij bezig zou zijn te zagen aan de stoelpoten van Gerhard Schröder, is het afwachten of hij ook zijn financiële eisen met betrekking tot het budget van de strijdkrachten zal afzwakken. Pas dan is het gevaar uit eigen rijen voor de kanselier geweken.

De christen-democratische burgemeester van Berlijn, Eberhard Diepgen, wiens partij de verkiezingen van gisteren heeft gewonnen, krijgt van zijn vrouw Monika als beloning een dikke pakkerd.

FOTO: AP






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.