Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
11 oktober 1999

 


[Nationaal Spaarfonds]
[BOL, voor al uw boeken]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]

Russisch leger
rukt verder op
in Tsjetsjenië

GROZNY, maandag

Russische troepen hebben het afgelopen weekeinde na zware gevechten de strategische stad Bamoet in West-Tsjetsjenië ingenomen. Volgens de Tsjetsjeense commandant Hamzat Gilajev is het Russische leger de rivier de Terek overgestoken en probeert het steeds verder op te rukken.

Na de inname van Bamoet zouden de Tsjetsjenen er echter in zijn geslaagd de Russische troepen tegen te houden. Commandant Gilajev zei dat zijn troepen een tank en twee pantserwagens hadden vernietigd en vier Russische soldaten gevangen hadden genomen.

De Russische luchtmacht heeft de bombardementen rond de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny opgevoerd. Bij de stad Chasavjoert in het oosten bij de grens met Dagestan heeft het Russische leger gisteren een konvooi met rebellen aangevallen. Acht voertuigen werden vernietigd, zo maakte het leger bekend.

Russische grondtroepen hebben ongeveer eenderde van Tsjetsjenië in handen in het noorden, waarmee ze volgens Moskou proberen aanvallen van Tsjetsjeense moslimrebellen in Zuid-Russische republieken te voorkomen.

De Russische premier Vladimir Poetin herhaalde zaterdagavond op de tv dat hij slechts een veiligheidszone wil instellen en niet de politiek in Tsjetsjenië wil beïnvloeden.

Volgens Tsjetsjeense functionarissen zijn zo'n 1.000 burgers gedood sinds het Russische leger twee weken geleden de aanval inzette. Ruim 40 steden en dorpen zouden met de grond gelijk zijn gemaakt. In Grozny is een groot tekort aan medicijnen.

"In de Tsjetsjeense oorlog van 1994-'96 overleefde 95 procent van de gewonden dankzij hulp van internationale organisaties. Als die hulp nu niet komt, ben ik bang dat slechts 10 procent van de gewonden zal overleven", zei de Tsjetsjeense minister van Gezondheid, Oemar Chanbijem.

Volgens het persbureau ITAR-Tass zijn in buurland Ingoesjië tentenkampen opgezet voor ongeveer 5.000 Tsjetsjeense vluchtelingen en verblijven er nog eens 2.600 in treinwagons. In totaal zijn ongeveer 150.000 Tsjetsjeense burgers naar Ingoesjië gevlucht. (AP)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.