Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
11 oktober 1999

 


[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[Nationaal Spaarfonds]
[BOL, voor al uw boeken]

Overweldigende zege
voor Portugese socialisten

Van een medewerker - BARCELONA, maandag

Antonio Guterres blijft nog vier jaar premier van Portugal. Guterres' socialistische partij (PS) won gisteren met overweldigende meerderheid de algemene verkiezingen.

Pas morgen als alle stemmen geteld zijn zal duidelijk zijn of de socialisten ook de absolute meerderheid behalen. Het aantal zetels schommelde vannacht rond de 115, precies de helft van de 230 zetels van de Nationale Assemblee.

Indien de laatste stemmen de voor de socialisten langverbeide zetel opleveren, zou de PS voor het eerst de absolute meerderheid behalen sinds in 1974 de democratie in Portugal in ere werd hersteld. In het huidige parlement bezet de PS 112 zetels.

De grote verliezer is de centrum-rechtse PSD van José Durao Barroso, die van 88 naar 84 zetels zakte. De waarschuwingen van de PSD-lijsttrekker, dat de socialisten te veel macht zouden krijgen als zij de absolute meerderheid zouden behalen, werkte eerder averechts.

De rechtse CDU behaalde 11 zetels, de communisten in samenwerking met de Groenen 16 zetels. Het blok van linkse intellectuelen (BI) sleepte twee zetels in de wacht en komt voor het eerst in het parlement. Dankzij de oproep van president Sampaio was de opkomst aanmerkelijk hoger dan bij de laatste verkiezingen. Rond de 60 procent van de 8,5 miljoen stemgerechtigden maakten de gang naar de stembus.

Zelden in de recente geschiedenis hebben de locale politici zo in de schaduw gestaan als dit keer. Alle aandacht ging uit naar de twee illustere inwoners van Oost-Timor, verzetsleider Xanana Gusmao en bisschop Carlos Belo. En in de stemlokalen werd vaker gesproken over het overlijden van fado-zangeres Amalaia Rodríguez dan over de beloften van de politieke partijen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.