Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
11 oktober 1999

 


[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw boeken]
[Nationaal Spaarfonds]
[Autosite]

Mbeki brengt hulde aan
'Boeren' en zwarten

Van onze correspondent - JOHANNESBURG, maandag

De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki heeft gisteren hulde gebracht aan de 'Boeren' voor hun strijd tegen het Britse imperialisme. "Wij huldigen de boeren omdat ze het recht van onafhankelijkheid hebben opgeëist, net als alle andere gekoloniseerde volkeren", zei Mbeki tijdens een plechtigheid in Vrijstaat, ter herdenking van het begin van de Boerenoorlog, vandaag precies een eeuw geleden.

Op 11 oktober 1899 verklaarden Transvaal en Vrijstaat de oorlog aan Groot-Brittannië, nadat Britse troepen naar Zuid-Afrika werden gestuurd om de twee 'Boerenrepublieken', die rijk waren aan goud en diamant, te veroveren.

Gedeeltelijk sprekend in het Afrikaans benadrukte Mbeki de rol die zwarte Zuid-Afrikanen in die oorlog hebben gespeeld. "De kracht van de boeren maakt deel uit van de erfenis die wij allemaal, ongeacht ras of kleur, met elkaar delen. We hebben elkaar door de eeuwen heen vaak schade berokkend, maar we zijn nu op weg naar nationale verzoening."

De herdenkingen in Zuid-Afrika staan vooral in het teken van het tot nu toe verwaarloosde aandeel van zwarte Zuid-Afrikanen in de strijd die duurde tot mei 1902. Van hen werden er minstens 12.000 gedood. Ook stierven ruim 70.000 boeren en Britten.

Mbeki legde samen met de Britse hertog van Kent en Afrikaanse autoriteiten kransen bij verschillende monumenten, ter nagedachtenis aan boeren, Engelsen en zwarte Zuid-Afrikanen, die in de Boerenoorlog het leven verloren.

De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki legt een krans bij het monument voor zwarte Zuid-Afrikanen die tijdens de Boerenoorlog hun leven verloren. Het is voor het eerst dat hun aandeel in die oorlog wordt benadrukt.

FOTO: AP






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.