Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
11 oktober 1999

 


[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw boeken]
[Nationaal Spaarfonds]
[Autosite]

Betrokkene bij dood
Thoenes in Dili gehoord

DILI/DEN HAAG, maandag

Het Indonesische leger heeft een officier, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op de Nederlandse journalist Sander Thoenes in de Oost-Timorese hoofdstad Dili, overgedragen aan de internationale troepenmacht aldaar (Interfet). Dit heeft Interfet gisteren bekendgemaakt.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat sprake is van een overdracht, omdat de militair geen verdachte is maar slechts als een getuige zal worden gehoord.

Volgens Interfet geschiedde de overdracht op verzoek van commandant Peter Cosgrove, die Indonesië had gevraagd alle vier militairen die betrokken waren bij de moord op Thoenes uit te leveren.

Getuige
Het ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt over het horen van een Indonesische kolonel. "Voor zover we weten verblijft de bewuste kolonel thans op West-Timor en keert hij naar verwachting vandaag terug naar Oost-Timor. Daar wordt hij als getuige gehoord en vooralsnog niet als verdachte. Waar de andere drie genoemde militairen verblijven is niet bekend", aldus een woordvoerder van het ministerie.

De omgekomen journalist Thoenes werkte onder meer voor de Britse zakenkrant The Financial Times en het weekblad Vrij Nederland. Enkele uren na zijn aankomst in Dili, op 21 september j.l. werd hij bij een wegversperring onder vuur genomen. Volgens getuigen, inclusief zijn chauffeur, waren de schoten gelost door mannen in het uniform van het Indonesische leger.

De internationale vakbond voor journalisten IFJ heeft een delegatie naar Oost-Timor gestuurd om de moord op Thoenes en zijn Indonesische collega Agus Muliawan te onderzoeken. Muliawan, die voor het onafhankelijke persbureau Asia Press werkte, werd op 26 september j.l. vermoord met zeven kerkelijke medewerkers en een chauffeur.

De Nederlandse journalistenvakbond NVJ zegt het een goede zaak te vinden dat er schot zit in het onderzoek naar de dood van Thoenes. "Maar we houden rekening met een schijnvertoning", aldus secretaris Hans Verploeg. (AFP/ANP)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.