Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
11 oktober 1999

 


[Netaspect]
[Primafoon]
[Brunel]
[Eurocard Mastercard]
[BOL, voor al uw boeken]
[CMG]
[ABN AMRO]
[Demon]
[Compu'Train]

Gemeenten vragen om vrije wietteelt

Van onze verslaggevers - TILBURG, maandag

Twintig gemeenten, waaronder Tilburg, Apeldoorn, Eindhoven, Leeuwarden en Nijmegen, hebben kabinet en Tweede Kamer gevraagd de wietteelt toe te staan.

De telers zouden moeten leveren aan de coffeeshops. Hierdoor zou een eind komen aan de toenemende criminaliteit en aan de huidige tweeslachtigheid van het gedoogbeleid.

Grote steden, waaronder Amsterdam en Rotterdam waar zich relatief veel coffeeshops bevinden, volgen de discussie met grote belangstelling.

Burgemeester Stekelenburg van Tilburg is een van de initiatiefnemers van het experiment. Volgens hem krijgen criminelen steeds meer greep op de coffeeshops en wordt er ontzettend veel geld mee verdiend. Door de productie van nederwiet en nederhasj te legaliseren, wordt deze handel uit de criminele sfeer gehaald.

Hypocrisie
Om die reden heeft Stekelenburg en met hem negentien collega-burgemeesters een oproep ondertekend van de Stichting Drugsbeleid 'om uit de impasse te raken' en een eind te maken aan 'hypocrisie' van het huidige beleid. "Als je aan de voordeur van de coffeeshops vijf gram hasj koopt, doet de politie niets; als je vijf gram aan de achterdeur levert, kun je in de bak belanden".

Bovendien nemen de openbare-ordeproblemen gerelateerd aan de wietproductie toe. Omdat het niet ingewikkeld is wiet te kweken, gebeurt dat op bijvoorbeeld slaapkamers. Sommige kwekers maken daarbij gebruik van stroom die zij aftappen van het elektriciteitsbedrijf. Steeds vaker klagen burgers over stankoverlast.

Onderzoek
Na overleg met Justitie heeft de burgemeester van Tilburg daarom een werkgroep in het leven geroepen die een onderzoek is gestart naar de huidige werkwijze van coffeeshops. "Waar halen ze hun softdrugs vandaan? Wie zijn de leveranciers? Hoe is de kwaliteit? Komen de softdrugs uitsluitend uit Nederland?"

Naar verwachting zal de werkgroep in november antwoord op deze vragen kunnen geven. Dan wil de Brabantse gemeente ook een model presenteren van de legale aanlevering van softdrugs aan coffeeshops.

De resultaten zullen worden betrokken bij een nota over dit onderwerp die wordt opgesteld door minister Korthals.

Overigens heeft premier Kok reeds te kennen gegeven dat hij, net als eerder minister Korthals, niet voor legalisering van de wietteelt is, omdat deze uitzonderingspositie van Nederland binnen de EU nogal wat complicaties met zich meebrengt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.