Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
11 oktober 1999

 


[Primafoon]
[Eurocard Mastercard]
[Brunel]
[Compu'Train]
[Netaspect]
[CMG]
[ABN AMRO]
[BOL, voor al uw boeken]
[Demon]

Boottochtje Sail wordt peperduur

door Henriëtte Kuijpers - AMSTERDAM, maandag

Eigenaren van schepen die tijdens Sail 2000 Amsterdam met betalende gasten in het Sailgebied willen varen, zullen hiervoor diep in de buidel moeten tasten. Het Nautisch Evenementenbureau, dat van de Stichting Sail de rechten heeft gekocht om de commerciële vaarten te coördineren en te organiseren, zal voor iedere gast namelijk 55 euro (121 gulden) per dagdeel heffen.

Een dag is verdeeld in drie delen, ochtend, middag en avond. De heffing wordt berekend op basis van de capaciteit van een schip. Vaart een schip met minder personen dan het maximale aantal, dan zal toch het volle pond moeten worden betaald. Met het oog op de veiligheid op het water worden er niet meer dan 150 commerciële schepen toegelaten.

De forse financiële bijdrage komt vooral in Amsterdam aan als een mokerslag. Omdat het evenementenbureau al met een aantal rederijen contracten heeft afgesloten, voelt men zich bovendien miskend.

"Ik mag met 20 personen varen", zegt Dick Smit, kapitein van salonboot De Swaen. "Als ik twee tochten per dag zou maken, bijvoorbeeld in de middag- en avonduren, dan zou ik dus dagelijks al bijna 5000 gulden moeten afdragen. In de praktijk vaar ik meestal maar met tien mensen, zodat er ruimte is om gezellig te eten en te drinken."

Voorzitter Henk Jan Buchel van de Vereniging Klassieke Salonboten Rederijen, die 15 leden telt, zegt al in het begin dit jaar bij het Nautisch Evenementenbureau naar de regels te hebben gevraagd. "Van het evenementenbureau heb ik nog steeds niks gehoord. Inmiddels worden er wel zaken gedaan met allerlei rederijen van buiten Amsterdam. Dat is toch oneerlijke concurrentie? Sail moet een leuk feest zijn voor iedereen. Op deze manier wordt het een elite-party."

Het Nautisch Evenementenbureau, in handen van de directeuren van Naco Rederij in Amsterdam en De Zeilvaart in Enkhuizen, vindt de kritiek niet terecht. Volgens projectmanager Ruud Wierenga zijn alle rederijen die in het computerbestand van het bureau voorkomen al in december vorig jaar aangeschreven. Sail 2000, dat van 24 tot 28 augustus plaats vindt, is gratis toegankelijk voor het grote publiek. Daarom kan het niet bestempeld worden als elite-party, meent de manager.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.