Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
11 oktober 1999

 


[Compu'Train]
[CMG]
[ABN AMRO]
[BOL, voor al uw boeken]
[Demon]
[Eurocard Mastercard]
[Brunel]
[Primafoon]
[Netaspect]

VVD akkoord met recht
op langer werken

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, maandag

Coalitiepartners PvdA, VVD en D66 lijken het na wekenlang touwtrekken toch eens te kunnen worden over de Deeltijdwet.

De VVD gaat ermee akkoord dat werknemers met een deeltijdbaan het recht krijgen om langer te werken als er een passende vacature is in het bedrijf waar zij werken.

Maar de liberalen hebben daaraan wel een voorwaarde verbonden. In de wet moet komen te staan dat vakbonden en werkgeversorganisaties van dit recht op meer arbeid mogen afzien. Deze twee partijen zouden dit bij het opstellen van een nieuwe cao met elkaar kunnen afspreken.

Tot dusver vormde het recht op meer arbeid een van de belangrijkste struikelblokken voor de liberalen om in te stemmen met de Deeltijdwet. In het wetsvoorstel van staatssecretaris Verstand (Sociale Zaken) is juist wel opgenomen dat de cao-afspraken niet van het recht om langer te mogen werken mogen afwijken.

"Het is veel belangrijker dat de werkgevers en de werknemers er gezamenlijk uitkomen, dan dat wij dat allemaal precies in een wet gaan regelen. Hun idee moet tellen en dat komt nu in de wet te staan", aldus VVD-Kamerlid Nörg in een toelichting.

PvdA-Kamerlid Bussemaker bevestigt dat met de VVD hierover overeenstemming is bereikt, maar zij wijst erop dat er nog een aantal andere geschilpunten op tafel liggen. De komende dagen wordt daarover tussen de coalitiepartners verder over onderhandeld. Het gaat dan om onder andere over de vraag in welk wetboek de nieuwe Deeltijdwet moet worden opgenomen.

Vorige maand kon er nog geen overeenstemming worden bereikt over de Deeltijdwet omdat precies de helft van de Tweede Kamer op de belangrijkste punten voor was en de andere helft tegen. Mocht er volgende week geen akkoord tussen de coalitiepartners tot stand komen dan komt het waarschijnlijk op een hoofdelijke stemming aan.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.