&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
vrijdag
8 oktober 1999

Laksheid

Het is begrijpelijk dat politici, bestuurders, politie en voetbalorganisatoren ongerust zijn over de openbare orde tijdens de Europese Kampioenschappen 2000. De ervaringen enkele jaren geleden in Frankrijk opgedaan tijdens het Wereldkampioenschap voetbal manen een ieder hierop waakzaam te zijn.

Het was daarom vreemd dat de ministers Peper (Binnenlandse Zaken) en Korthals (Justitie) in de Kamer de indruk wekten nog geen antwoord te hebben op een aantal prangende problemen. Hen werd laksheid verweten.

Dat verwijt hebben ze over zichzelf afgeroepen. Zo is het krankzinnig dat ze niet weten hoeveel agenten er tijdens het evenement beschikbaar zijn en hoe wordt voorkomen dat niet alle agenten direct daarna op vakantie gaan.

Ook moet nog steeds met de omringende landen worden besproken hoe tijdens de wedstrijden de grenscontroles kunnen worden hersteld en hoe ongewenste buitenlanders uit ons land kunnen worden geweerd.

Rondweg verkeerd is de hardnekkige weigering van de ministers om een wettelijk verbod in te stellen op de zwarte handel in toegangskaartjes. Of zo'n wet echt helpt is natuurlijk onzeker. Maar kwaad kan het in ieder geval niet.

Bij Euro 2000 staat het aanzien van ons land op het spel. Van ieder is een extra inspanning vereist. Ook van ministers.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Kindertoets

De Onderwijsraad heeft minister Hermans (Onderwijs) voorgesteld toetsen op de basisscholen voor kinderen rond 8 en 12 jaar in te voeren. De traditionele (eind-)Cito-toets zou dan kunnen verdwijnen.

Het voorstel betreft het controleren van de minimale vaardigheden bij rekenen en taal, nodig om een kans te maken bij de vervolgopleiding en later bij het vinden van een baan.

De toets op de leeftijd van 7 à 8 jaar is als voorzorg bedoeld. Bij een te laag kennisniveau is er nog tijd om bij te spijkeren.

Op het voorstel is weinig af te dingen, ook al bestaan er al een wettelijke periodieke peilingsregeling en een leerlingvolgsysteem.

Enkele negatieve reacties erop van de onderwijsbonden zijn vooral gevoelsmatig, voortkomend uit huiver voor aantasting van de eigen verantwoordelijkheid van de onderwijzer. Ook de psychologische belasting door de toets zou te groot zijn. Laatstgenoemd bezwaar behoort echter te kunnen worden ondervangen door een goede, ontspannen begeleiding.

Verder is er niet alleen het keiharde argument van het belang van de kinderen zelf, maar ook is er de constatering dat er nog veel te veel leerachterstand op basisscholen bestaat.

Met een maatregel als nu is voorgesteld, kan daaraan wellicht meer worden gedaan.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]