Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
8 oktober 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Oce]
[V & L informatica]
[Postbank WinstVastKoopsom]
[Tele2]

ECB: mogelijk toch hogere
rente in naaste toekomst

Van onze correspondent - FRANKFURT, vrijdag

De Europese Centrale Bank heeft weliswaar gisteren de rente onveranderd op 2,5% gelaten, maar voert evenals de Amerikaanse centrale bank, de FED, een hele reeks redenen aan waarom een renteverhoging in de naaste toekomst wellicht wel noodzakelijk is. Zo dreigt de inflatie verder op te lopen door hoge olieprijzen en mogelijk te fors uitvallende looneisen. Ook nemen geldhoeveelheid en verstrekking van consumptief krediet sneller toe dan eigenlijk de bedoeling is.

In de zomer had Duisenberg al laten weten een mogelijke renteverhoging in het achterhoofd te hebben als het herstel te snel gaat, en gisteren na afloop van de ECB-bestuursvergadering zei Duisenberg er nog steeds rekening mee te houden dat de ECB een restrictiever monetair beleid moet gaan voeren. Over het moment waarop hulde hij zich in stilzwijgen. "We voeren reeds een jaar lang een tamelijk genereuze monetaire politiek om de groei te stimuleren in de eurozone, en dat doel wordt nu bereikt. We hebben de rente nu op zijn beloop gelaten maar zullen de geldgroei, inflatie, lonen e.d. scherp in de gaten houden. Het 17-koppige bestuur van de ECB oordeelde dat we eerst meer bewijzen nodig hebben voordat we aan de renteschroef gaan draaien", aldus de ECB-president. Hij zei echter wel dat er "intens en diepgaand" was gediscussieerd, wat kan inhouden dat er toch al stemmen opgingen voor een renteverhoging. Er werd uiteindelijk "in harmonie" besloten dat niet te doen.

Ondanks alle tekenen van vertrouwen en een beter gevulde industriële orderportefeuille gaat het herstel in Europa nog langzaam. Zeker de werkgelegenheid pikt nog niet echt op. Mede daarom besloot de ECB de rente niet te verhogen. Ook de Engelse centrale bank besloot gisteren haar voornaamste tarieven onveranderd te houden. Volgens Duisenberg zijn er duidelijk meer groeiperspectieven voor de eurozone gekomen door de aantrekkende wereldeconomie.

"Een terughoudende loonpolitiek en verdergaande overheidsbezuinigingen zouden de taak van de ECB om de inflatie in de hand te houden in belangrijke mate kunnen verlichten", zo zei hij. De ECB ziet wat de inflatie betreft alleen maar risico's naar boven toe, ook al zullen de effecten van de snel gestegen olieprijzen de komende maanden wat af gaan vlakken. De koersschommelingen van de euro in de afgelopen weken noemde Duisenberg "normaal."

ECB's vice-president Noyer zei dat er ook was gepraat over de uitbreiding van de EU en de mogelijke deelname in de verre toekomst van voormalige Sovjet-satellieten aan de eurozone. Om de twaalf landen die aan de poort van de EU kloppen een beetje duidelijk te maken wat ze allemaal nog moeten veranderen en bereiken komt er begin november in Helsinki een symposium waaraan de kandidaat-toetreders en de ECB zullen deelnemen.

ECB-president Duisenberg zei gisteren dat de overeenkomst tussen de vijftien centrale banken van de EU en de Zwitserse centrale bank om hun goudverkopen de eerste vijf jaar te maximeren op 2000 ton (400 ton per jaar zonder de mogelijkheid te 'sparen') geen voorbode is voor een centraal agentschap dat de goudverkopen gaat reguleren.

"Het ging ons er slechts om de onzekerheden in de goudmarkt weg te nemen, een markt die gebukt ging onder de dreiging van grote verkopen door bepaalde partijen. De overeenkomst zal over vijf jaar opnieuw worden bekeken." De geplande goudverkopen van de Engelse en Zwitserse centrale bank gaan gewoon door, maar die banken mogen inmiddels een leuke winst noteren omdat na de aankondiging van het moratorium op goudverkopen de prijs flink is gestegen. Die winst hoeven ze niet te delen met de overige deelnemers aan het pact






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.