Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
8 oktober 1999

 


[Postbank WinstVastKoopsom]
[V & L informatica]
[Tele2]
[Oce]
[BOL, voor al uw boeken]

Arcadis adviseert Russen
wijziging sociaal beleid

Van een onzer verslaggeefsters - ARNHEM/MOSKOU, vrijdag

Het sociaal beleid in Rusland moet flink op de helling. Aan subsidies die nu nog aan iedereen verstrekt kunnen worden, moet een inkomenstoets gekoppeld worden. Ook zullen de subsidies in het vervolg bij groepen terecht moeten komen die het echt nodig hebben zoals alleenstaande vrouwen met kinderen of ouderen.

Dat is een van de aanbevelingen die het internationaal adviesbureau Arcadis BMB Management Consultants doet aan de Russische regering. BMB is een dochter van Arcadis, voorheen Heidemij.

Een team van Arcadis heeft 2,5 jaar in Rusland onderzoek gedaan naar de economische en sociale gevolgen van de privatisering en herstructurering van de staatsbedrijven. Het EUR 4 miljoen kostende project is uitgevoerd in opdracht van de Europese Unie. Het onderzoeksteam bestond uit Russische en Nederlandse sociologen, economen en statistici. Volgens de EU heeft het project een voorbeeldfunctie voor toekomstige projecten in Rusland.

De privatisering heeft geleid tot hoge werkloosheid en afkalving van sociale voorzieningen als onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting of openbaar vervoer. De voormalige staatsbedrijven hebben door de sanering veel personeel moeten ontslaan. Ook zijn sociale voorzieningen flink beperkt en veelal overgenomen door lokale overheden, die daar vaak de financiële middelen niet voor hebben.

Consultant Ivo Gijsberts van Arcadis bracht zo'n 2,5 jaar in Rusland door voor het onderzoek. Hij erkent dat er in het door economische crisis geplaagde land momenteel weinig geld is voor sociaal beleid. "Daarom hebben we ook niet naar de omvang van de financiering voor sociaal beleid gekeken, want er is gewoon niet genoeg geld voor zaken als kinderopvang of huisvesting. In plaats daarvan hebben we gekeken naar de manier waarop je de bestaande gelden beter kunt aanwenden."

Ondanks de privatisering bestaat er in Rusland nog altijd een omvangrijk subsidiesysteem. "Het punt is dat dat systeem eigenlijk helemaal niet is gericht op groepen die het echt nodig hebben", meent Gijsberts. "Daarom adviseren wij een inkomenstoets te koppelen aan subsidieverstrekking. Nu is het nog zo dat iedereen in Rusland, ongeacht inkomen of vermogen, een beroep kan doen op subsidie. Dat moet veranderen." Door het invoeren van een inkomenstoets die de 'rijkere' groepen uitsluit kan er met het geld dat voorhanden is voor sociaal beleid beter aan armoedebestrijding worden gedaan, zo stelt hij.

Arcadis deed onderzoek in vijf regio's van de Russische deelrepubliek. De economische en bevolkingsstructuur in deze regio's liep sterk uiteen.

De resultaten van het onderzoek zijn gedeeld met lokale, regionale en federale bestuurders. Verder is er een computerprogramma ontwikkeld voor huursubsidie. "Ook hebben we veel energie gestopt in het verspreiden van de adviezen via de nieuwe media", zegt Gijsberts.

Maar alles valt of staat natuurlijk met de wil van die bestuurders om de adviezen ook echt te implementeren. Gijsberts geeft toe dat de politieke wil om iets te veranderen niet in elke regio aanwezig is. Maar hij is positief. "De Russen zijn erg hoog opgeleid. In potentie is er heel veel mogelijk. Als je ze handvatten geeft om mee te werken, pakken ze dat ook aan. De ambtenaren zijn zeer wel in staat om onze adviezen toe te passen." Als voorbeeld van een regio waar de aanbevelingen wel zullen aanslaan noemt de onderzoeker Novgorod. "Dat is een erg vooruitstrevende regio, met een hoog opleidingsniveau en mensen die bereid zijn met onze aanbevelingen aan de slag te gaan."

In Rusland is sinds de privatisering weinig geld voor kinderopvang. Dit meisje is in Moskou op weg om met haar viool nog wat geld bij te verdienen.

FOTO: EPA






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.