Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
8 oktober 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Netaspect]
[Nationaal Spaarfonds]
[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]

'Onbekende planeet ontdekt'

door Piet Smolders - LONDEN, vrijdag

Ver buiten het rijk van de bekende negen planeten koerst nog een tiende planeet om onze zon. Dat beweert de Britse sterrenkundige John Murray in een artikel dat maandag verschijnt in de annalen van de Britse Royal Astronomical Society.

De ontdekte planeet is waarschijnlijk vele malen groter dan Jupiter, de grootste planeet van ons zonnestelsel. Jupiter is 11,2 keer zo groot als de aarde.

Dat de planeet niet eerder is ontdekt, komt omdat zij zeer ver weg is en zeer donker. De planeet X (een naam heeft zij nog niet) zou zich op een afstand bevinden die 30.000 keer zo groot is als die van de aarde tot de zon. De verst bekende planeet, Pluto, is 'slechts' 40 keer verder van de zon verwijderd dan de aarde.

Al sinds in 1930 Pluto werd ontdekt, bestaan er vermoedens van een mogelijke tiende planeet. De positie van Pluto werd berekend door de uiterst kleine afwijkingen die hij veroorzaakt in de baan van buurplaneet Neptunus.

De nu vermoede planeet is te ver weg om invloed uit te oefenen op de banen van de negen bekende planeten. Maar wel lijkt zij de banen van kometen te beïnvloeden, die van ver buiten het bekende zonnestelsel komen. Uit die storingen leidt de astronoom Murray het bestaan van de donkere reus af, die om de zon zou lopen in een richting die tegengesteld is aan de bewegingen van de bekende negen planeten.

De theorie van Murray wordt ondersteund door de berekeningen van de Amerikaanse sterrenkundige John Matese, die ook binnenkort worden gepubliceerd.

Onomstotelijk bewijs zou pas kunnen worden geleverd door een concrete waarneming van planeet X. "Maar zij is erg lichtzwak, tien miljoen keer zwakker dan de zwakste ster die je nog met het blote oog kunt zien", aldus Murray.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.