Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
8 oktober 1999

 


[Netaspect]
[Autosite]
[Nationaal Spaarfonds]
[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw boeken]

Salaris buurman voor
Noren open boek

door Rolien Créton - KOPENHAGEN, vrijdag

Wat verdient mijn buurman? En wie is de rijkste van het land? Op dit soort vragen kunnen Noren deze weken een antwoord krijgen door een bezoek af te leggen bij het belastingkantoor. Maar terwijl de goegemeente zich jaarlijks te goed doet aan smeuïge informatie, voelt de Noorse elite zich steeds meer te kijk gezet.

Voor de Noorse voetbalmanager en zakenman Einar Baardsen, één van de Noorse rijken, is de maat vol. Elk jaar weer verschijnt hij op de voorpagina's van de kranten en elk jaar weer wordt zijn inkomen ter discussie gesteld.

Privacy

Baardsen ergert zich zodanig aan deze ophef over zijn salaris, dat hij de Noorse staat heeft aangeklaagd voor inbreuk op zijn privacy. Als hij zijn gelijk in Noorwegen niet krijgt, legt hij de zaak voor aan het Europese Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg. En met een inkomen van meer dan 8 miljoen kronen (meer dan 2 miljoen gulden) kan hij zich een langdurige rechtszaak veroorloven.

Duizenden Noren gaan gedurende deze drie weken naar het belastingkantoor om de lijsten te bekijken die vermelden wat elke Noor verdient en hoeveel belasting hij betaalt. Door ervaring wijs geworden nemen de bezoekers pen en papier mee, zodat het nodige kan worden genoteerd.

Principes

Het vrijgeven van de lijsten is een vanzelfsprekendheid voor Frederik Ravn, voorlichter van het belastingkantoor in Oslo: "Het systeem is gebaseerd op democratische principes. Iedereen heeft het recht te weten wat andere burgers verdienen en hoeveel belasting zij betalen."

Het systeem genietgrote steun van de Noorse bevolking, wat volgens professor in de sociologie Sigurd Skirbekk samenhangt met het wantrouwen van Noren tegen iedereen die meer dan gemiddeld verdient: "Er wordt hier al snel gedacht dat mensen te veel verdienen. En als iemand handig is met geld, wordt dat over het algemeen negatief beoordeeld.

Skirbekk zegt zelf nog nooit de lijsten te hebben bekeken, maar sommigen van zijn collega's zijn fervente bezoekers van de open dagen: "Zij kijken met name hoeveel professoren in rechtswetenschappen verdienen en vragen zich af of dat wel eerlijk is."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.