Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
8 oktober 1999

 


[CMG]
[Eurocard Mastercard]
[Oce]
[Compu'Train]
[Demon]
[Brunel]
[BOL, voor al uw boeken]
[Primafoon]
[ABN AMRO]

CDA: Horecabezoeker mag na
02.00 uur de kroeg niet meer in

door Alexandra van den Bos - DEN HAAG, vrijdag

Het CDA wil dat horecabezoekers in heel Nederland na twee uur 's nachts kroegen of disco's niet meer in kunnen. Volgens het CDA-plan zouden klanten vanaf dat tijdstip de horecagelegenheid alleen nog maar kunnen verlaten.

Met dit voorstel willen de christen-democraten het nachtelijke uitgaansgeweld, dat een steeds groter probleem wordt in ons land, krachtig tegengaan. De partij zal dit voorstel volgende week tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken presenteren.

Volgens het CDA biedt het instellen van een nationale inlooptijd voor horecagelegenheden grote voordelen. "Alleen degenen die om twee uur binnen zijn, mogen tot sluitingstijd binnen blijven. De straat opgaan, van kroeg naar kroeg zwerven en daarbij overlast veroorzaken is er dan niet meer bij", aldus CDA-Kamerlid T. Rietkerk.

Alcoholgebruik wordt hiermee eveneens ontmoedigd. "Sommige jongeren durven zelfs niet meer uit te gaan omdat ze zich onveilig voelen. Daar moeten we echt iets aan gaan doen", vindt Rietkerk.

Het CDA wil dat minister Peper (Binnenlandse Zaken) met Horeca Nederland en de gemeenten via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten rond de tafel gaat zitten om een nationale inlooptijd met elkaar af te spreken. De bevoegdheid om de sluitingstijd te bepalen moet overigens bij gemeenten blijven liggen, vinden de christen-democraten.

Steun

Rietkerk schat in dat het voorstel op grote steun van de gemeenten en de horeca kan rekenen. "In een enkele gemeente is er al mee geëxperimenteerd en de resultaten zijn zeer goed. Ook heb ik van veel gemeenten gehoord dat ze een inlooptijd willen, maar die moet dan wel voor het hele land gaan gelden."

Daarnaast wil het CDA het mogelijk maken dat instanties die zich met probleemjongeren bezighouden, beter gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Momenteel is de systematische gegevensuitwisseling van deze organisaties in strijd met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. "Ik overweeg daarom om een wetswijziging in te dienen", aldus Rietkerk.

Volgens de CDA'er moet het voor politie, justitie, scholen, leerplichtambtenaren en hulpverleners mogelijk worden om zogenoemde 'risico-gegevens' systematisch uit te wisselen. "Het gaat dan bijvoorbeeld om spijbelgedrag en dus duidelijk niet om medische gegevens", stelt Rietkerk.

Door de informatie-uitwisseling kunnen jongeren beter worden begeleid en worden de wachtlijsten om voor behandeling in aanmerking te komen, tegengegaan. "Ontsporing van jongeren en jeugdcriminaliteit wordt zo beter voorkomen", aldus Rietkerk.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.