Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
8 oktober 1999

 


[Oce]
[BOL, voor al uw boeken]
[Primafoon]
[ABN AMRO]
[CMG]
[Eurocard Mastercard]
[Compu'Train]
[Brunel]
[Demon]

Apothekers moeten inleveren

door Annet de Jong - DEN HAAG, vrijdag

Na maandenlange moeizame onderhandelingen met de apothekers heeft minister Borst (Volksgezondheid) een akkoord bereikt over het terughalen van de honderden miljoenen guldens aan kortingen en bonussen.

De apothekers moeten volgend jaar 350 miljoen gulden van hun inkomen inleveren, oplopend tot 425 miljoen in 2002. Dit gebeurt door een extra verlaging van de vergoeding voor de inkoop van medicijnen. Nu wordt er al 4,4 procent gekort, straks is dat 6,8 procent. Borst gaat ervan uit dat het geneesmiddelengebruik blijft stijgen, zodat de maatregel ieder jaar meer gaat opleveren.

Aderlating

De apothekers hebben in ruil voor de aderlating op de inkoopvergoeding bedongen dat de vergoeding per recept van 11,20 gulden met ruim 60 cent omhoog gaat. Borst en de apothekersorganisatie KNMP, die al jaren met elkaar in onmin leven, maken het moeizaam tot stand gekomen akkoord vandaag gezamenlijk bekend.

KNMP-voorzitter Hagenzieker heeft gemengde gevoelens over het 'wurgakkoord'. Hij is blij met de verhoging van de vergoeding per recept, maar spreekt van een "magere winst".

Borst liet haar voornemen de receptvergoeding te verlagen eerder dit jaar varen omdat de apothekers met de rechter dreigden. De apothekers vonden de vergoeding ver onder de maat, omdat de praktijkkosten niet enkel met recepten kunnen worden terugverdiend als de bonussen wegvallen. De verhoging gaat Borst zo'n 70 miljoen gulden per jaar kosten. De KNMP had op ruim 200 miljoen ingezet.

"Dit doet pijn. Het akkoord betekent voor de apothekers dat ze 50 procent meer gaan inleveren dan ze nu al doen. Maar het is een noodzakelijke stap, omdat we ons nu weer op inhoudelijke zaken kunnen gaan richten", aldus Hagenzieker, die over vier weken terugtreedt als voorzitter.

Borst wil op termijn helemaal af van het fenomeen kortingen en bonussen. Een commissie onder leiding van oud-minister De Vries adviseert de bewindsvrouw in een nog vertrouwelijk rapport een totale stelselherziening, waarbij de geneesmiddelenprijzen worden vrijgelaten en zorgverzekeraars de medicijnen gaan inkopen.

Als minister Borst de adviezen van de commissie-De Vries overneemt, moeten zorgverzekeraars in plaats van apothekers over de medicijnprijzen gaan onderhandelen. Het zou om een vorm van gereguleerde marktwerking gaan.

De zorgverzekeraars kunnen dan, in samenspraak met apothekers, artsen en specialisten, zelf het verzekeringspakket samenstellen. Ze kunnen dan voor de goedkoopste alternatieven kiezen. De basispakketten kunnen van regio tot regio verschillen, afhankelijk van de deals die verzekeraars sluiten. Volgens de commissie-De Vries wordt het ook eenvoudiger om nieuwe geneesmiddelen in het pakket op te nemen.

Concurrentie

VVD-Kamerlid Van Blerck pleit al lange tijd voor het opheffen van prijsfixerende maatregelen. "Er komt dan een stevige concurrentie tussen fabrikanten, ook omdat niet alle zorgverzekeraars hetzelfde basispakket aanbieden."

Het liberale Kamerlid ziet het terughalen van de kortingen en bonussen, zoals minister Borst nu doet, als "een lapmiddel". "We moeten naar een structurele oplossing toe", aldus Van Blerck.

PvdA-Kamerlid Oudkerk, die de oorlog met de apothekers al in 1994 ontketende, neemt geen genoegen met het gefaseerd terughalen van de bonussen en kortingen. Hij wil dat Borst volgend jaar al het hele bedrag van 425 miljoen terughaalt. De Tweede Kamer heeft daar ook om gevraagd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.