Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
5 oktober 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Postbank WinstVastKoopsom]
[Tele2]
[Oce]
[V & L informatica]

Weer arrestatie verdachte
in operatie 'Clickfonds'

door Maurice van Uden - AMSTERDAM, dinsdag

Justitie heeft in het onderzoek naar de beursfraude opnieuw een verdachte aangehouden en enkele dagen voor verhoor in bewaring gesteld. Het gaat om de mannelijke helft van het echtpaar Joop en Joke van W. Zij worden gezien als de opvolgers van de eerder gearresteerde Zwitserse vermogensbeheerder Dirk de Groot.

De Groot is zelf een van de hoofdverdachten in deze zaak, maar had kort voor de start van Operatie CLICKFONDS, het grootschalige onderzoek naar de beursfraude, een deel van zijn belangen overgedragen aan het eveneens in Zwitserland woonachtige echtpaar Van W. Beide partners zijn verhoord door justitie, waarna de echtgenoot is uitgeleverd door het Alpenland. De man (51) is inmiddels weer op vrije voeten gesteld.

Tijdens bezoeken van de Nederlandse justitie aan Zwitserland en Italië is niet alleen het echtpaar Van W. gehoord, maar ook de Duitser Klaus B. Hij is een voormalige topman van de chique Dresdner Bank, een van de grootste financiële instellingen uit Duitsland. B. was houder van een geheime Zwitserse coderekening bij Leemhuis & Van Loon, het Amsterdamse commissionairshuis waarbij justitie eind 1997 een inval deed. Daarop had hij zo'n 300.000 mark gestort om het geld uit het oog van de Duitse belastingdienst te houden. Ook een tweede topman van de Dresdner Bank is door het openbaar ministerie gehoord over zijn coderekening. Op die rekening stonden slechts enkele tienduizenden marken.

Dit blijkt uit recente onderzoeksdossiers van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) uit Haarlem.

Uit die dossiers blijkt tevens dat justitie aan een aantal buitenlandse autoriteiten onder meer in de belastingparadijzen Zwitserland, Guernsey, Liechtenstein en Curaçao om hulp heeft gevraagd bij het CLICKFONDS-onderzoek. Omdat die landen hun medewerking niet verlenen aan fiscale opsporingsonderzoeken, heeft het openbaar ministerie gesteld dat een aantal van de betrokkenen verdacht wordt van handel in verdovende middelen. Die verdenking is door het Amsterdamse parket echter nooit vermeld in de persberichten die over deze zaak naar buiten zijn gebracht. Ook in het onderzoeksdossier zelf wordt met geen woord gerept over de vermeende drugshandel.

"Als hard kan worden gemaakt door de verdachte dat een land als Zwitserland de gevraagde hulp slechts zou hebben geboden vanwege de drugsverdenking, dan lijkt me dit het prototype van onrechtmatig verkregen bewijs in de financiële strafzaak", aldus mr. P. Römer. Hij behandelt geen belangen van Clickfonds-verdachten, maar trad wel als raadsman op in een andere geruchtmakende financieel getinte strafzaak de zaak over vermeende voorkennis rond het voormalige BolsWessanen. "Als er door de officier geen reden kan worden gegeven waarom hij deze verdenking heeft opgenomen in zijn rechtshulpverzoeken, dan is het een ordinair geval van valsheid in geschrifte." Römer vreest in dit geval voor de diplomatieke verhoudingen met Zwitserland.

Desgevraagd zegt mr. Jan Verhoef, advocaat van hoofdverdachte Han Vermeulen, al opheldering te hebben gevraagd over de verdenking van drugshandel bij de nieuwe onderzoeksrechter in deze zaak, mr. E. Pennink. "In het dossier is verder niets over die vermeende drugshandel te vinden, zodat het er op lijkt dat de beschuldiging is geuit om financiële en fiscale gegevens vrij te krijgen. Dat kan consequenties hebben voor de zaak tegen de betrokken verdachten."

Om een reactie verzocht stelt het openbaar ministerie in Amsterdam lopende het Clickfonds-onderzoek in zijn geheel geen commentaar meer te geven. "Dat vinden we niet chique", aldus de persofficier mr. Jeroen Steenbrink.

FOTO: HANS PETERS






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.